18. ROČNÍK KZP 2002

18. ROČNÍK KZP 2002

18. ROČNÍK PESNIČKOVEJ SÚŤAŽE KZP 2002

Uskutočnil sa 19. októbra 2002 v Jumbo centre. Len v jednom prípade sa autorská dvojica podieľala na skladbách, ktoré sa objavili v niektorom z predchádzajúcich ročníkov. Čo sa týka interpretov, všetci zo zúčastnených prežívali premiéru na súťaži. Takto sa výrazne napĺňa poslanie festivalu - hľadanie a propagovanie mladých slovenských autorov a interpretov. Už predchádzajúci ročník naznačil, že táto súťaž už dávno prekročila hranice regiónu, čoho dôkazom sú prihlásené nahrávky z celého Slovenska.
 
O úvodnú súťažnú pieseň sa „postarala“ skupina Mekbet. Skladbu s názvom Človek sám napísali členovia skupiny - súrodenci Tomáš a Vladimír Oravcovci. Štýlovo ťažko „zaraditeľná“ pieseň naznačila mladícky entuziazmus autorov, ktorí okrem moderného zvuku využili gitarové vyhrávky, zvukovo nápadné hre Carlosa Santanu. Všetky pochybnosti však poslucháča „opustili“ nástupom refrénu, ktorý je ukážkou moderného pop-u. Veľkou mierou k celkovej kvalite skladby prispel svojim spevom interpret skupiny.
 
Speváčka Eva Vajdová z Bardejova sa na festivale prezentovala vlastnou skladbou s názvom Tichá láska. „Zamilovaný „slaďák“ autorky priniesol príjemnú skladbu s nemenej príjemným vokálnym prejavom spomínanej speváčky. Veľkým pozitívom bola výborná nahrávka skladby.
 
Z pôvodného dievčenského dua Hana a Edita vznikla v roku 2000 skupina s názvom Haned z Nitry. Predstavila sa piesňou s názvom Drak, autoriek Hany Šebestovej a Edity Igrinyovej. Originálny štýl piesne s „nádychom“ amerického folk rocku priniesol do finálového večera jednoznačné spestrenie. V neposlednom rade treba spomenúť interpretovanie piesne, ktoré zásluhou jedinečného zafarbenia podčiarklo žánrové začlenenie skupiny.
 
Ako štvrtý v poradí vystúpil ďalší z budúcich slovenských Superstar - Martin Krausz s vlastnou skladbou s názvom Nádej. Interpret, v minulosti známy účinkovaním v muzikáli Jozefa Bednárika - Oliver, „naštartoval“ svoju kariéru práve na tomto festivale. Vzhľadom k veku autora a interpreta je potrebné pozitívne vyzdvihnúť uvedenú skladbu, nakoľko sa stala prísľubom pre slovenskú populárnu scénu.
 
Najmladšou súťažiacou večera sa stala len 15-ročná Zuzana Žabková s piesňou Tajný zápisník. Autormi nebol nikto iný, ako speváčkin otec, účastník niekoľkých ročníkov K. Žabka a jeho „dvorný“ textár S. Cima. Vzhľadom k veku súťažiacej sa autori prispôsobili trendom mladej generácie a napísali „sviežu“ skladbu s výborným textom. Speváčka predviedla veľmi sympatický výkon s kvalitným vokálnym prejavom hlavne v stredných polohách.
 
Prvú polovicu súťažiacich uzavrela skladba s názvom Abeceda tvojho tela. Autor a interpret Peter Bojko z Bardejova, člen činohry DJZ v Prešove napísal zaujímavú pieseň, podporenú zrelým hlasovým prejavom. Rýchla skladba s výborným textom a moderným gitarovým sprievodom, roztlieskala obecenstvo v Estrádnej sále. Po speváckej stránke to bol jeden z najlepších výkonov večera.
 
Poradové číslo sedem patrilo Anne Babjakovej a jej skladbe s názvom Si. Ďalšia spievajúca autorka finálového večera si pri svojej premiére zaknihovala druhé miesto, najmä vďaka výbornému spevu, ktorý v pomalej skladbe vyznel jednoznačne najpresvedčivejšie.
 
Bratislavská kapela Fajront sa predstavila skladbou s názvom Svet plný snov. Autor textu napísal príbeh podľa vzoru bratov Nedvědovcov. Spev bohatý na vokálne viachlasy, sprevádzaný „španielkou“, basovou gitarou a od polovice skladby aj klavírom, priniesol skladbu, ktorá by si určite našla svojich priaznivcov v rámci širšej verejnosti poslucháčov.
Víťazom 18. ročníka súťaže sa stala skupina Ravens Blue so speváčkou Alexandrou. Sedemnásťročná študentka Konzervatória sa predstavila divákom s piesňou Ty. V sprievode spomínanej skupiny vyznela A. Vargovčáková, aj napriek svojmu veku neobyčajne zrelým dojmom, najmä ak neopomenieme fakt, že bola nielen autorkou hudby, ale aj textu. Celkový zvuk skupiny, podporený gitarovou rytmikou možno označiť ako veľmi dobrý, čo zavážilo pri posudzovaní a porovnávaní jednotlivých skladieb odbornou porotou.
 
Desiatku interpretov uzavrel Matej Vaník z Bratislavy. Pieseň s názvom Michelle, na text Zuzany Vaníkovej, napísal spomínaný interpret. Pomalá balada má s hitom skupiny Beatles spoločný len názov, vokálny prejav speváka bol na dobrej úrovni, ale v tvrdej konkurencii tentoraz neuspel.
 
Slová o tvrdej konkurencii sa potvrdili najmä v súvislosti s nebývalou účasťou mladých speváčok na súťažnom ročníku festivalu.
 
Trojicu ocenených uzavrela tretím miestom speváčka Eva Maláková. Devätnásťročná študentka z Trnavy zaspievala skladbu autora Borisa Lettricha s názvom Príď. Známy člen rockovej formácie Aya napísal skladbu „na mieru“ mladej interpretke. Účelné moderné spracovanie a výrazný spev priniesol spomínanej dvojici úspech na festivalovom ročníku.
Poslednou súťažnou skladbou večera s názvom Sláva vystúpila skupina Elektric Plus. Popradská formácia, hrajúca tzv. fusion music, čiže vedomé prelínanie takých žánrov, ako rock, art rock, jazz rock, jazz, funk, alebo blues si pripravila na festival pieseň plnú „rytmiky“, gitár, klavírov a dychových hudobných nástrojov. Autori Mário Karas a Vladimír Krausz vsadili na drsný vokálny prejav interpreta Jána Tomašiaka, ktorý svojim spevom podčiarkol vynikajúcu „zohratosť“ spomínanej skupiny.
 
Po odznení poslednej súťažnej piesne nasledoval krst debutového CD víťaza predchádzajúceho ročníka súťaže - A. Ďuricu. Na záver vystúpila skupina Peha so známou speváčkou Katkou Knechtovou s krátkym koncertným vystúpením.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame