19. ROČNÍK KZP 2003

19. ROČNÍK KZP 2003

19. ROČNÍK PESNIČKOVEJ SÚŤAŽE KZP 2003

Uskutočnil sa 18. októbra 2003 v košickom Jumbo centre. Do finálového večera vybrala výberová komisia dvanásť piesní. Diváci v Estrádnej sále si vypočuli poväčšine piesne v podaní interpretov, ktorí mali na súťaži svoju premiéru.
Hneď na úvod sa predstavila skupina Second Chance so skladbou Smútok. Víťazi súťaže U.S.Steel Talent Night sa predstavili modernou melodickou „rockovinou“. Autori piesne Tibor Viszlay a Peter Siegfried, jemne ovplyvnení americkou tvorbou uvedeného žánru, napísali skutočne pozoruhodnú skladbu, s počiatočným použitím bicieho „loopu“. Po odznení úvodných taktov však nastupuje kapela na „live“, s bohatým využitím klávesových nástrojov. Za zmienku stojí taktiež výrazná „basová“ linka, pripomínajúca štýl hry legendárneho Jaca Pastoriusa. Celkovo výborný zvuk skupiny doplnil s prehľadom spievajúci interpret skupiny.
 
Autori M. Karas a R. Gerenyi, účastníci predchádzajúceho ročníka súťaže v „radoch“ skupiny Elektric Plus, si pripravili skladbu s názvom Naša láska je pomalá. Opäť si prišli na svoje najmä vyznávači „jazzrockovej“ hudby v hľadisku, ktorí boli svedkami vynikajúcich výkonov inštrumentalistov jednotlivých nástrojových skupín. Autor textu R. Gerenyi sa stal zároveň interpretom piesne a jeho výkon korešpondoval s výkonom celej skupiny.
 
Tretia skladba večera s názvom Nestarám sa, priniesla medzi súťažné piesne diskotékový funk a speváčku Patríciu. Autor skladby Marián Kavulič sa nechal inšpirovať tanečnými trendmi, ale pre uvedenú pieseň by bol určite vhodnejší mužský interpret.
 
Prešovská skupina Desire sa prezentovala vlastnou skladbou s názvom Ramparimpapam, na text Igora Župinu. Neuveriteľná zvuková, textová spevácka podoba s českou skupinou Lucie naznačila smerovanie kapely. Nebolo by však na škodu, vzhľadom k veľmi kvalitnému zoskupeniu, aby popracovali na vlastnej „autentickosti“ hudobnej reči.
 
Humorne ladenú skladbu s názvom Adam, predstavila „domáca“ skupina Sklo 2200. Autori Patrik Duditš a Tomáš Jevický sa postarali o jedno z najväčších spestrení festivalového večera. Mladícky entuziazmus je citeľný z každého taktu skladby, zaradenie klasických hudobných nástrojov (priečna flauta, trúbka) možno považovať ako výborný „ťah“. Celkový dojem zo skladby bol značne veselý a pieseň potešila všetky vekové kategórie obecenstva.
 
Autori Ján Kovalčin, Pavol Jeňo a Ján Džugan zložili v poradí šiestu súťažnú skladbu s názvom Brány dokorán. Počítačový experiment, doplnený trúbkovými vyhrávkami P. Jeňa vyznel zaujímavo a originálne. Interpretka Antónia Demeterová nebola práve optimálnou voľbou autorov, z jej výkonu bolo cítiť slabú „vyspievanosť“.
 
Najmladším účastníkom súťažného ročníka bol 15-ročný Rado Moznich z Kysaku pri Košiciach. Neuveriteľne suverénny a bezchybný výkon v piesni Páčiš sa mi, autorov Vladimíra Čulíka a Viliama Chudého ocenila odborná porota tretím miestom. Aj v súčasnosti je spomínaný spevák považovaný za jednu z najväčších nádejí našej populárnej hudby.
 
Košická skupina Sedona sa predstavila divákom so skladbou autora Radoslava Závodského s názvom Kopačky. Kvalitný spev, text, hardrockový zvuk v kombinácii so „skratchovaním“ „dídžeja“ skupiny priniesol aktuálne smerovanie kapely smerom k štýlovo podobným západoeurópskym a americkým zoskupeniam.
 
Medium beat s názvom Šťastný deň autorov R. Tkáča a A. Ďuricu „odštartoval“ poslednú tretinu súťažiacich. Speváčka
Petra Ostrovrchá si zaspievala „pohodovku“ skúsených autorov s prehľadom, ale vzhľadom k menej aktuálnemu štýlu skladby zostalo pri príjemnom dojme. „Tábor“ rockovo ladených Košičanov doplnila skupina Flirt so skladbou Dušana Škopára s názvom Tisíc dôvodov. Harmonicky nenáročná skladba priniesla melodický rock, typický pre predstaviteľov mladej generácie autorov. Spevácky spoľahlivý „frontman“ skupiny potvrdil nebývalú konkurenciu v rámci slovenskej populárnej hudby.
 
Hosťujúca skupina Mukatado z Banskej Bystrice si z aktuálneho ročníka festivalu odniesla druhé miesto. Skladba s názvom Krídla, autorov Jany Kozákovej a Petra Dobríka sa dá ohodnotiť ako jedna z najzaujímavejších v uvedený večer. Vzhľadom k tomu, že v klasickej „trojakordovke“ bola hlavným melodickým nástrojom basgitara, v sprievode gitary a bicích nástrojov, jedná sa o skutočnú originalitu, ktorá zaujala aj odbornú porotu. Prekážkou neboli ani mierne „sykavky“ v podaní speváčky skupiny.
 
Víťazom 19. ročníka KZP sa stal domáci autor a interpret Tomáš Krak, so skladbou s názvom Letmý dotyk. Výborná pieseň, plná pozitívnej energie a optimálneho súladu hudby a textu, v spojení s výrazovo najlepším spevákom večera zaslúžene zvíťazila v tvrdej konkurencii zúčastnených autorov a interpretov.
 
Po odznení poslednej súťažnej piesne nastal tradičný priestor pre hostí programu. Svojimi vystúpeniami spestrili súťažný ročník prešovská skupina Nuda, speváčka Nataša Džunková a americký spevák Dana Kamide.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame