20. ROČNÍK KZP 2004

20. ROČNÍK KZP 2004

20. ROČNÍK PESNIČKOVEJ SÚŤAŽE KZP 2004

Vybraných 12 finálových skladieb, ktoré vybrala výberová komisia si 16. októbra 2004 prišli diváci vypočuť do Estrádnej sály Jumbo centra.
 
Hneď na úvod sa predstavili neskorší víťazi tohto ročníka - skupina So Fine z Humenného. Autori Igor Lebloch a Branislav Karcaba napísali skladbu s názvom Neviem či smiem. Výborný interpret, ešte lepší aranžmán a v neposlednom rade profesionálna nahrávka zaslúžene zvíťazila v aktuálnom ročníku súťaže. Práve spomínané nahrávky boli a sú odrazovým mostíkom pre mladé skupiny v ich kariére.
 
Najmladšou účastníčkou spomedzi dvanástich súťažiacich bola Simona Lučkaničová s vlastnou skladbou Chcela by som. Speváčka so skúsenosťami z detskej pesničkovej relácie Zlatá brána disponovala na svoj vek vyzretým vokálnym prejavom. Vo svojej skladbe je sprevádzaná veľmi jemným gitarovým sprievodom, takže spev a vokály sú ťažiskové. Zaujímavé „sfarbenie“ hlasu môže byť veľkým prísľubom pre mladú interpretku.
 
Známa košická skupina Clear už na slovenskej populárnej scéne „zarezonovala“ niekoľkokrát. Tradičný autor M. Oravec napísal výbornú hardrockovú skladbu s názvom Nenároční. Dlhoročná zohratosť a „vernosť tradičnej rockovej hudbe sa podpísali pod jedinečnú nahrávku, za výdatného prispenia speváka skupiny T. Furmaníka.
 
Zaujímavou kombináciou diskotékového rytmu s rockovými gitarami zaujala dvojica Dušan Ratica a Ivana Čižmárová z Bratislavy. Skladba s názvom Strácam Ťa priniesla vhodnú zmenu štýlu medzi finálovými piesňami. Spev interpretky bol v niektorých „pasážach“ skladby upravený „vocoderom“, čo ešte viac pridalo na atraktivite skladby.
 
Bardejovská formácia The Bridge sa na festivale prezentovala skladbou s názvom Venované nikomu. Sympatická „gitarovka“, hudobne ovplyvnená britskými zoskupeniami (U 2, Oasis) priniesla jedinečný štýl a značné oživenie súťaže. Z dôvodu preferovania uvedeného štýlu hrá a skladá skupina momentálne piesne s anglickým textom.
 
Nostalgická spoveď mladej skupiny Bohéma v ich súťažnom príspevku s názvom Zabudnutie, si vypočuli diváci ako šiestu v poradí. Skladba Ladislava Jakubčiaka „priniesla modernú „festivalovku“, plnú rytmických zmien a pestrých harmonických postupov. Určite to bol o ďalší vhodný výber autorskej piesne na finálový večer súťaže.
 
Speváčka Mimi z Bratislavy sa predstavila divákom skladbou s názvom Ako púšť. Autor hudby V. Chudý preukázal svoju všestrannosť, keď po rockovej piesni pre R. Moznicha z predchádzajúceho ročníka napísal a naprogramoval uvedenú skladbu v štýle hip-hop.
 
Ako ôsma v poradí vystúpila banskobystrická skupina Schody s piesňou autorov Juraja Haška a Marcela Perecára - Keby. Skúsená formácia prezentujúca „fusion music“ odviedla veľmi kvalitný výkon, avšak kombináciou ženského a mužského spevu sa odklonila od očakávanej „moderny“.
 
Študentka bratislavského konzervatória Veronika Gidová zaspievala skladbu autorov R. Tkáča, P. Kočiša a D. Gidovej s názvom Nemý pocit. Zaujímavá kombinácia syntetizátorovej hudby, vrátane rytmickej sekcie v spojení s vkusnými gitarovými vyhrávkami priniesla jedinečnú nahrávku s výraznými znakmi originality. Veľkou mierou k tomu prispela skvele disponovaná interpretka piesne.
 
Druhé miesto si vybojovala trebišovská „pätica“ s názvom Odvaha. Skladba autora Michala Šandora - Život je zmena, priniesla melodický rock s výbornými gitarami, v závere doplnenými klávesovými nástrojmi. Pieseň, po textovej stránke venovaná ženám, potešila všetky vekové kategórie obecenstva.
 
Prešovská skupina Stopa vystúpila na festivale so skladbou s názvom Svet anjelov spí. Autorka a interpretka Marcela Jurčenková napísala pieseň podľa vzoru známych Crannberies, čo potvrdil aj vokálny prejav spomínanej speváčky. Kvalitný výkon skupiny prispel k výbornej úrovni súťažného ročníka.
 
Posledná skladba finálového večera s názvom Snáď v podaní domáceho speváka Ivana Biča si odniesla tretie miesto z jubilejného ročníka súťaže. Autor piesne Zoltán Tóth zložil moderne znejúcu sambu, výborne interpretovanú I. Bičom, hlasovo pripomínajúcim Roba Pappa. Aj v tomto prípade nastal efekt „odrazového mostíka“, nakoľko spomínaný interpret už má na konte okrem premiérového CD niekoľko úspešných vystúpení.
 
Hosťami programu boli laureáti predchádzajúcich ročníkov festivalu. Na úvod sa predstavil víťaz KZP 2003 - T. Krak, ktorého na pódiu vystriedala „strieborná“ speváčka z roku 2002 - A Babjaková. Na záver vystúpili víťazi z roku 1996 - skupina No Name.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame