25. ROČNÍK KZP 2009

25. ROČNÍK KZP 2009

25. ROČNÍK PESNIČKOVEJ SÚŤAŽE KZP 2009

Jubilejný 25. ročník sa uskutočnil 17.10.2009. Z rekordných 191 prihlásených skladieb vybrala výberová komisia do finálového večera 10. Celoslovenský charakter súťaže potvrdila aj skutočnosť, že 3 súťažiaci boli zo západného, 3 zo stredného a 4 z východného Slovenska. Na vysokej úrovni bola nielen zvuková aparatúra, ale predovšetkým moderná scéna, ktorá využívala technické možnosti veľkoplošnej projekcie.
 
Ako prvá odznela súťažná skladba autora hudby a textu Miloša Košťála z Leopoldova, ktorý si ju aj sám zaspieval. Poprocková skladba Na krídlach zaujala melodickým refrénom. Možno práve drobné intonačné nedostatky pripravili jej protagonistu o umiestnenie v prvej trojke.
 
Sympatie divákov v sále si získala skupina Magnet zo Sečoviec. Súťažila s pesničkou Juraja Begalu Vlastný štýl. Síce nič nevyhrala, ale vzhľadom k mladému veku jej členov je vysoko pravdepodobné, že kapela môže mať skvelú budúcnosť.
 
Víťazstvo si zo súťaže odniesla folkovo ladená skladba Strom autora hudby a textu Sila. Kapela Silo a lampa svieť! pochádza z Dolnej Lehoty, na pomoc si zobrala aj tanečnicu a za víťazstvo si odniesla 450 EUR, možnosť nahrávania ďalších piesní v košickom štúdiu Slovenského rozhlasu a videoklip k víťaznej skladbe.
 
Z Vranova nad Topľou pochádza interpret štvrtej súťažnej skladby Chýrna zem skupina Gionno. Autorsky sa na nej podieľali Ján Mitaľ, Ivan Tásler, Lukáš Koliviška a Lukáš Duchovič. Rocková pieseň oslovila najviac poslucháčov Rádia Regina a Rádia Slovensko, a tak v sms-hlasovaní získala Cenu poslucháča.
 
Nebo je plné hviezd je názov piatej súťažnej skladby Petra Šímu a Marty Vitekovej, ktorú zaspievala mladá nádejná speváčka Katka Cabalová z Nového Mesta nad Váhom. Pesnička s pekne vystavanou melodickou linkou určite potešila poslucháčov, no odborná porota ju neocenila.
 
Skupina Give me five z Humenného ponúkla pieseň s názvom Vodopád. Zaujímavá skladba autorov Braňa Karcabu a Stana Kapitána zaujala predovšetkým mladšiu časť publika, no ocenenie od poroty nezískala.
 
Siedmu súťažnú skladbu s názvom Chladná zaspievala jej autorka Stanka Kokavcová z Brezna a okrem potlesku v sále získala aj uznanie od odbornej poroty v podobe 3. miesta a finančnú cenu 150 EUR.
 
Muzikálovo ladená skladba Jarná v podaní Dávida Zaprihača bola zaujímavým spestrením finálovej desiatky súťažných skladieb. Harmonicky a kompozične dobre vystavaná pieseň však nezískala žiadne ocenenie.
 
Barbara Dubinová z Partizánskeho ponúkla súťažnú skladbu Bruna Oravca, Mariána Brezániho a Mira Juriku Ak mi utečieš. Napriek sympatickému pódiovému vystúpeniu speváčky to na ocenenie poroty nestačilo.
 
Jediný súťažiaci z Košíc Tomi Sučík ponúkol pesničku Neodídem. Hudbu mu zložil Jakub Tirčo, text si napísal sám. Svojim vystúpením si vyslúžil nielen veľký potlesk v sále, ale aj uznanie od odbornej poroty - 2. miesto a finančnú cenu 300 EUR.
V nesúťažnej časti večera sa predstavila minuloročná víťazka Monika Satková.
 
Hudobným prekvapením bola nová pieseň Juraja Hidvéghyho a Vlada Puchalu Jediná šanca naživo, ktorú dotvorila skupina No Name. Skladbu venovanú 25. výročiu tejto súťaže odspievali jej predchádzajúci víťazi: Juraj Vančík, Tomáš Krak, Andy Ďurica, Mária Dobranská a Igor Timko.
Hosťami večera boli Kristína a Peter Cmorík.
Moderátormi večera boli Gabriela Viazanková a Roman Bomboš.
 
Priamy prenos z podujatia odvysielalo Rádio Regina a Rádio Slovensko.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame