Vypískajme násilie

Vypískajme násilie

V 70-tych rokoch sa ženy v Peru bránili pred násilnými partnermi pískaním na píšťalkách. Tento ich počin inšpiroval celosvetovú kampaň 16 dní aktivizmu proti páchanému na ženách. Začína sa práve dnes, v Svetový deň odstránenia násilia na ženách. Verejné zhromaždenia na ktorých ľudia vypískajú násilie na ženách, sa konajú najmä v našom regióne. Sprevádza ich výstava Umlčané svedkyne. Andrea Feciková sa podrobnosti dozvedela od Dušany Karlovskej zo združenia Fenestra v Košiciach:

vypískajme násilie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vypískajme násilie - od 25. novembra, Svetového dňa odstránenia násilia na ženách, po celý minulý týždeň prebiehali v našom regióne verejné zhromaždenia proti násiliu na ženách. Do celosvetovej kampane sa zapojili Trebišovčania, Michalovčania, Popradčania i Novovešťania piskotom na píšťalkách - aby upozornili na to, že násilie na ženách je problémom, ktorý nepatrí za dvere našich domácností, ale na verejnosť. Zhromaždenia sprevádzala výstava figurín Umlčané svedkyne s príbehmi žien, zavraždených ich partnermi v posledných rokoch u nás. Prvé zo zhromaždení sa konalo v Košiciach:

Vypískajme násilie KE; fec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovorila Dušana Karlovská zo združenia Fenestra v Košiciach. Už zajtra zhromaždenia proti násiliu na ženách vyvrcholia konferenciou spojenou s pískaním v Bratislave. Reportáž z akcie Vypískajme násilie v Košiciach pripravila Andrea Feciková.

V rámci Kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách 2016 - sa vo viacerých mestách Slovenska konajú aktivity, ktoré upozorňujú na to, že ženy na Slovensku zažívajú násilie. V uliciach 7 miest Slovenska ste si mohli pozrieť výstavu Umlčané svedkyne a zapojiť sa do pískania proti násiliu a rôznymi ďalšími spôsobmi vyjadriť odmietavý postoj voči násiliu. Do celosvetovej kampane sa zapojili aj Michalovčania.

vypískajme násilie_MI;ber Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prelomme mlčanie, hovorme o násilí na ženách, Konajme! - to je heslo kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách, ktorá sa začala 25. Novembra. Organizácie venujúce sa pomoci ženám a rodinám pripravili počas týchto dní v 7 slovenských mestách aktivity, ktoré majú zvýšiť povedomie o tomto probléme, ponúknuť pomoc a vyzvať širokú verejnosť k aktivite. Akciu v Spišskej Novej zorganizovalo uplynulý piatok OZ Hana. Aj Novovešťania počas verejného zhromaždenia Vypískajme násilie symbolicky ukázali, že násilie v meste nebudú tolerovať. Súčasťou podujatia bola opäť výstava Umlčané svedkyne, ktorá poukazuje na príbehy žien, ktoré boli v dôsledku násilia zavraždené súčasnými či bývalými partnermi. Jeden z nich zachytila mikrofónom Vladimíra Novotná Čajová.

vypiskajme_nasilie;cajova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame