Expedícia Antarktída

Expedícia Antarktída

Prírodovedec prof. Martin Bačkor z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa zapojil do unikátnej expedície na Antarktíde. Už pred koncom minulého roka odcestoval na vojenskú základňu v Argentíne, odkiaľ sa mal začiatkom januára presunúť na najchladnejší kontinent na Zemi. Argentínske vojenské letectvo však pre zlé počasie zrušilo lety na Antarktídu a tak po skoro troch týždňoch čakania sa na miesto výskumu dostal až 20. januára.Mesiac sa na Antarktíde venoval výskumnej činnosti a skúmal vegetáciu ostrova. Prv než prezradí viac o samotnej expedícii, na ktorej sa zúčastnil, prodekan pre vedu a výskum Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach prof. Pavol Mártonfi povie, prečo bol na ňu poslaný práve prof. Bačkor.

expedicia_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Členovia vedeckej expedície pod záštitou Masarykovej univerzity v Brne, na ktorej sa spolupodieľala aj Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, majú za sebou pobyt na polárnej stanici Johanna Gregora Mendela na Antarktíde. Člen expedície - prírodovedec prof. Martin Bačkor -priniesol na svoje pracovisko do Košíc vzorky, ktoré sú výnimočné preto, že sú veľmi ťažko dostupné. Na ich odber je potrebné špeciálne povolenie i kvalifikovaného odborníka, ktorý ich dokáže odoberať. Na Antarktíde neexistuje pôda ako taká. Nie sú tam pôdotvorné vrstvy, iba skaly, pustina a permafrost - teda večne zamrznutá pôda. Odobraté vzorky sa budú v ďalších mesiacoch a rokoch využívať pri výskume a experimentoch v Ústave biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. Hovorí Martin Bačkor.

expedicia_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


S prof. Martinom Bačkorom - z Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, ktorý sa pred pár dňami vrátil z vedeckej expedície na Antarktíde, sa rozprávala Martina Bačová.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame