Stará škola: medovnikárka

Stará škola: medovnikárka

Už v minulosti patril perník a výrobky z perníkového cesta, ako prastaré rituálne pečivo, neodmysliteľne k Vianociam. Perník však našich predkov sprevádzal aj pri iných rôznych príležitostiach počas celého roka. Tajomstvo jeho výroby sa prenášalo z generácie na generáciu a presný postup výroby bol prísne strážený. Veľmi dôležitou súčasťou výroby bol pritom kvalitný med a korenie, ktoré pri niektorých receptúrach pozostávalo až z 90-tich druhov. Na našom území sa výroba medovníkov a perníkov rozbehla už v 14. storočí, konkrétne v starých písomných listinách sa spomína rok 1379 a spája sa s prešporskými medovnikármi. Umeleckejší význam nadobudlo medovnikárstvo v 16. storočí. Až v druhej polovice 19. storočia sa stal perník prístupnejší i pre širšie vrstvy obyvateľstva. Aj v dnešnej modernej domácnosti je perník a medovník symbolom rôznych slávnostných príležitostí. Neraz sa využíva aj na dekoratívne účely, napríklad na vianočný stromček, či počas jari ako ozdoba na halúzky bahniatok. Lívia Godová sa dlhoročnej medovnikárky a pernikárky Anny Lipkošovej z Komáran opýtala, aký je rozdiel medzi medovníkom a perníkom.

Medovnikárka_Anna_Lipkošová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame