Zelený bod - olej

Zelený bod - olej

Najlepší spôsob, ako pomôcť prírode, zaťaženej množstvom odpadu je predchádzať jeho vzniku. Slováci produkujú približne 330 kg komunálneho odpadu na 1 obyvateľa a záujem o jeho separovanie nie je dostatočný. Stále teda máme rezervy v zodpovednom prístupe k odpadu a mali by sme si uvedomiť, že odpad je tiež surovina.Platí to aj o jedlých olejoch a tukoch. Tie patria medzi komodity, ktoré môžu ešte nájsť svoje uplatnenie, ak ich odovzdáme na miestach na to určených. Veronika Slaninová sa o oleji ako odpade zhovárala s pracovníčkou pre environmentálnu výchovu Regionálneho centra ochrany prírody a krajiny v Prešove Martou Hrešovou.

zelenyBod_;sla Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čím väčšie množstvo druhotných surovín využijeme, tým viac pomôžeme šetreniu prírodných zdrojov, lesov, ropy, nerastných surovín a znížime množstvo odpadu, ktoré je potrebné zneškodniť na skládke, či v spaľovni. Papier, plasty, či kovy v súčasnosti separuje veľké množstvo domácností. Avšak ruku na srdce - koľkí z nás sa snažia recyklovať aj použitý rastlinný kuchynský olej? Mnohí o tejto možnosti možno ani nevedia. Podobne, ako môžeme na zberných dvoroch odovzdať motorové a mazacie oleje, rovnaký postup by sme mali uplatniť aj pri kuchynskom oleji. Veronike Slaninkovej to potvrdil riaditeľ Technických služieb mesta Prešov Milan Tóth.
zelenyBod_2_sla Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V uplynulom roku priniesli Prešovčania na zberné dvory 250 litrov kuchynského oleja, čo vzhľadom na počet domácností istotne predstavuje len zlomok celkového množstva. Už len dodajme, že na zber je vhodný akýkoľvek rastlinný kuchynský olej - po vyprážaní, z fritéz, ale aj taký, ktorý slúžil ako nálev potravín - rýb, zeleniny, či syra. Dôležité je zbierať čistý olej, teda bez zvyškov potravín či vody. Okrem zberných dvorov ho môžete odovzdať na vybraných čerpacích staniciach, ktorých je na východe Slovenska 20. Ich zoznam nájdete aj na internete.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame