Prvá svetová pre začiatočníkov

Prvá svetová pre začiatočníkov

V našej rubrike mapujeme udalosti roku 1918 - bol to rok mnohých zmien, ktoré čakali Európu a svet. Prvá svetová vojna ukončila dovtedajšie usporiadanie sveta, spôsobila rozpad monarchií, vznik nových štátov - vrátane Československa, ale zmenila aj obraz spoločnosti. Stala sa tragédiou, ktorá poznačila celú jednu generáciu. Ako k tejto vojne vlastne došlo? A prečo? To nám dnes pripomenie historik Martin Drobňák v rozhovore s Dušanou Štecovou.

1918; Prvá svetová pre začiatočníkov I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Keďže mladý atentátnik, Gavrilo Princip, nemal ešte ani 20 rokov - nemohol byť za svoj čin popravený. Dostal najvyšší možný trest - 20 rokov väzenia. Prepustenia sa však nedožil, zomrel pred ukončením prvej svetovej vojny, ktorú v nevedomosti rozpútal, na jar roku 1918 na tuberkulózu.

Zmenila Európu, mapu sveta a celú jednu generáciu, ktorej sa dodnes hovorí Stratená - reč je o prvej svetovej vojne. Na jej troskách v roku 1918 vzniklo aj Československo. Dovtedy najväčší svetový konflikt odštartoval atentát. 28. júna 1914 vystrelil na následníka rakúsko-uhorského trónu, Františka d Este a jeho manželku Žofiu v Sarajeve, srbský anarchista Gavrilo Princip. Atentát sa stal rozbuškou, ktorá spustila vyhlásenie série bezpečnostných dohôd. Na jednej strane Trojspolok - Nemecko, Rakúsko-Uhorsko, Taliansko a na druhej Dohoda - Rusko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo - stáli na prahu zničujúcej vojny. Aké mali mocnosti o jej priebehu predstavy? S historikom Martinom Drobňákom sa rozprávala Dušana Štecová.

Prvá svetová pre začiatočníkov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame