Edvard Beneš

Edvard Beneš

Dnes bude reč o Edvardovi Benešovi. Ako sa dostal k politike? Prečo sa o ňom hovorí v súvislosti s Maffiou? A prečo musel odísť do zahraničného odboja? Jeho profil na dnes pripravila Dušana Štecová v spolupráci s profesorom Petrom Švorcom.
1918; Beneš; RB; Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 
V našej rubrike vám dnes predstavujeme Edvarda Beneša, bez ktorého práce by sa prvá Československá republika na mape Európy vôbec nemusela objaviť. Beneš bol vzdelaný a rozhľadený muž, ktorý obdivoval Tomáša Garrigua Masaryka. Po vypuknutí prvej svetovej vojny sa pridal k domácemu odboju – a vstúpil do Maffie. To bol orgán československého domáceho odboja, ktorého úlohou bolo informovať zahraničný odboj – na čele s Masarykom – o situácii doma. Keď mu však na túto činnosť prišla tajná polícia, musel opustiť Rakúsko-Uhorsko a vyhľadať v zahraničí Masaryka. Viac sa o jeho živote, úspechoch a vzťahoch dozviete v rozhovore Dušany Štecovej s profesorom Petrom Švorcom.
1918; Beneš; MOZ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
 

Po skončení druhej svetovej vojny Benešovi dokonca prischol epiteton Prezident Osvoboditel. Posledná skúška, ktorá na neho čakala, bol februárový komunistický prevrat z roku 1948. Jeho nerozhodnosť a podlomené zdravie komunistom uľahčili prevzatie moci v krajine. Edvard Beneš zomrel 3. septembra 1948. 
 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame