Potraviny v teple

Potraviny v teple

V horúčavách, ktoré sa k nám nedávno vrátili, no najmä v tropických letných dňoch je veľmi dôležité správne skladovanie potravín. No nezanedbateľné je aj to, ako na túto zásadu myslíme po tom, ako sme ich už kúpili a nesieme, či vezieme si ich domov. Také „dočasné skladovanie" v slnkom rozžhavenom aute určite nie je dobrý nápad!

Už pred týždňom sme spotrebiteľov - a teda všetkých nás - upozorňovali na to, že mikroorganizmy, nachádzajúce sa v každej potravine - najmä živočíšneho pôvodu - sa pri teplotách v rozmedzí od 10 do 60 stupňov Celzia množia tzv.-ným geometrickým radom. - Teda každú ¼-hodinu sa ich počet znásobuje. - Napríklad z dvoch na 4, zo 4-och na 16, zo 16-tich na 256 a tak ďalej... A s ním sa znásobuje i riziko toho, že si domov - spolu s potravinami - donesieme aj „zárodok" zdravotných nepríjemností.

Miroslav Talavašek sa teda pri stretnutí s vedúcou Odboru hygieny potravín a potravinového dozoru prešovskej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy, Kvetoslavou Balčákovou zaujímal aj o mäsové výrobky, ktoré si v predajni dávame nakrájať na plátky:

1potraviny_teplo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Miroslava Talavaška zaujímal i názor odborníčky na hygienu potravín a potravinový dozor, Kvetoslavy Balčákovej z prešovskej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy, na jeden z mliečnych výrobkov a na ňom výrobcom deklarovanú odporúčanú dobu spotreby:

2potraviny_teplo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Myslime na to! - Najmä pri tzv.-ných „týždňových nákupoch" počas nasledujúcich teplých, ba až horúcich tropických dňoch. - Je rozhodne príjemnejšie tráviť letnú dovolenku v pohode pri vode, než s kŕčami, bolesťami žalúdka, hnačkami a teplotami zavretý kdesi v byte, alebo na izbe infekčného oddelenia!

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame