Z kláštornej kuchyne

Z kláštornej kuchyne

Prežívame Veľkonočné sviatky, ktoré sa nesú v znamení duchovna, ale aj chutného jedla.V nasledujúcich minútach tieto dva rozmery Veľkej noci spojíme a vyberieme sa na miesto, ktorého múry dýchajú posvätnom. Aj ono má však kuchyňu a v predveľkonočnom období sa z nej šírili všakovaké vône. Nebudem vás viac napínať. Už o chvíľu sa ocitneme v kláštornej kuchyni. Do priestorov, kde sa bežný návštevník kláštora nedostane vpustili Martinu Bačovú rehoľné sestry zo Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul v Košiciach.

1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dochované kuchyne sú v mnohých starobylých kláštoroch. Mnísi v nich varili pivo, piekli chlieb, pripravovali ryby. Používali aj rôzne bylinky a liečivé rastliny, ktoré pridávali nielen do jedál, ale vyrábali z nich aj rôzne liečivé tinktúry a olejčeky. Vedeli byť jednoducho sebestační aj čo sa týka zaobstarania obživy a prípravy jedál. Ich strava bola jednoduchá a zdravá. Toľko pohľad do kláštornej kuchyne v minulosti. V 21. storočí vyzerá podstatne inak a nás do nej vpustili rehoľné sestry Vincentky z Košíc. Martina Bačová ich navštívila v čase, keď pripravovali veľkonočné jedlá a pýtala sa ich aj na chod ich kuchyne.

2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame