Tradičný arménsky chlieb lavaš

Tradičný arménsky chlieb lavaš

Pracoval v banke. Práca s číslami ho ale nenapĺňala a tak sa rozhodol pracovať s chlebom. Armén Levon Šaldžjan si pred časom otvoril v Košiciach malú pekáreň, v ktorej vyrába chlieb, ktorý mu na Slovensku chýbal. Lavaš je tradičný pokrm arménskej kuchyne. Populárny je však aj vo východnom Stredomorí, Iráne či na Kaukaze. Ďalšie zaujímavosti vám už o tradičnom Lavaši porozpráva spomínaný Levon Šaldžjan, ktorého som navštívila v jeho pekárni, kde ho denne pečie.

lavas_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Armén Levon Šaldžjan pečie v Košiciach Lavaš. Vďaka svojej pružnosti môžete do tohto arménskeho nekysnutého chleba zabaliť mäso, maslo, bryndzu, zemiaky, vajcia, ale aj strúhaný syr, či čerstvú zeleninu. Z Lavašu si môžete dokonca pripraviť aj sladkú štrúdľu - napríklad s jablkami a škoricou. Ako sme sa už dozvedeli v Arménsku sa tento chlieb pečie už stáročia. Po jesennom zbere obilia pripravujú ľudia Lavaš na stenách rozpálenej hlinenej pece, ktorá sa nazýva tandúr a je zapustená do zeme. Ja som sa pýtala aj na to, či je rozpoznateľný rozdiel medzi Lavašom z pece a Lavašom z pekárne.

lavas_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame