Zameška - kukuričná kaša

Zameška - kukuričná kaša

V prvej polovici 20. storočia patrila kukuričná kaša alebo zameška k pomerne frekventovaným jedlám na našom území. Podávala sa zväčša na spoločnej mise, z ktorej sa naberala lyžicou. Bola súčasťou nielen každodennej stravy, ale i obradovým jedlom, keďže naši predkovia ju považovali aj za symbol hojnosti. Preto sa často nachádzala aj vo sviatočnom či svadobnom jedálničku. Už 26 rokov sú folklórne slávnosti v trebišovskej obci Brezina spojené s varením zamečky. O príprave spomínanej tradičnej zemplínskej špeciality sa Lívia Godová pozhovárala s miestnymi obyvateľkami, ktoré sa podieľali na príprave zamešky, Annou Titkovou a Máriou Kurucovou.

Zameška_Brezina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame