Dule

Z kuchyne starých mám

Dule

30. 10. 2017 10:25

Poznáte dulu?Dula je príbuzná jabloni a hruške, aj plody majú guľovitý, alebo hruškovitý tvar. Dužina je tvrdá, silno aromatická - vraj je to tvrdohlavé ovocie. Zber duly je aktuálny v septembri, ale surová nie je jedlá. Zato upravená chutí výborne. Z literatúry sa dozvedáme, že pravlasťou dule je oblasť Iránu a Strednej Ázie. O jej rozšírenie do Európy sa údajne zaslúžil Karol Veľký a táto drevina sa hojne pestovala i v kláštoroch. Tam sa ale teraz nevyberieme, zato navštívime obec Jablonov nad Turňou, kde žije pani Anna Ignácová, ktorá vyrába lahodné džemy - mimochodom aj z duly. Keď ju ale navštívila Martina Bačová vyrábala z duly inú pochúťku.

dula
Stiahnuť audio súbor

Živé vysielanie
??:??