Med

Z kuchyne starých mám

Med

24. 01. 2018 15:45

Včelí med má, ako iste viete, veľa zaujímavých pomenovaní. Hovorí sa mu napríklad tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Nádoby s medom boli nájdené už v hrobkách faraónov, v egyptských rukopisoch z roku 2000 pred Kristom sa med spomína ako výborný prostriedok na hojenie rán a vredov. Jeho antibakteriálne účinky poznali aj antickí Gréci, ktorí dávali med i do hrobov zosnulých ako symbol večného života. Zmienku o mede nájdeme tiež v Biblii, Mojžiš vedie Izraelitov do zasľúbenej zeme oplývajúcej medom a mliekom. Táto chutná hmota sa kedysi uctievala ako pokrm bohov a do konca 19-teho storočia sa používala ako jediné sladidlo. Aj dnes mu mnohí dávajú prednosť pred cukrom a inými sladidlami. V čase zvyšujúceho sa výskytu rôznych alergií je ale dôležité, aby sme vedeli, aký med konzumujeme. Otázka preto je, ako sa dá pri kúpe medu zistiť jeho kvalita? Ako sa má bežný spotrebiteľ zorientovať v obchodoch, kde sa predáva nielen slovenský, ale aj cudzokrajný med? Pre odpovede zašla Danuša Reginová za včelárom Štefanom Krajníkom.

kuchyna_med
Stiahnuť audio súbor

Živé vysielanie
??:??