Jahňacina na egyptský spôsob

Jahňacina na egyptský spôsob

Egypt je pre našinca dovolenková destinácia. Hurghada možno miesto, ktoré poznáme najviac a ešte pyramídy a piesok. Egypt je však oveľa viac. Je to slnkom a teplom zaliata krajina. Sinaj, Červené more a Níl. Krajina rozprestierajúca sa na dvoch kontinentoch, krajina zašlej slávy faraónov a biblických príbehov. Pýši sa jednou z najstarších civilizácii na svete a je to druhý najľudnatejší štát Afriky. Islam a kresťanstvo prežívajú v Egypte v tolerancii, slobode myslenia a náboženstva. My sa dnes v relácii Z kuchyne starých mám pozrieme na typický druh mäsa, ktorý konzumujú v Egypte - a nie náhodou. Na gastronómiu tohto regiónu mali vplyv aj iné krajiny - Anglicko, Taliansko či Grécko, ale egyptská gastronómia je originálna. Jedlá ako maši (kapustové rolky s ryžou a paradajkovou omáčkou) a guľáš z jahňaciny sú v Egypte typickými jedlami. Martina Poláková sa stretla s Omarom Mohamedom Ibrahimom Šalanom, pôvodom z Egypta, ktorý dnes už so svojou rodinou a slovenskou manželkou žije v Prešove. Opýtala sa ho najskôr na to, aké sú veľkonočné sviatky v Egypte:

Jahňacie-Egypt 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slnko, teplo a nie také hektické pracovné prostredie ako u nás - to je rozdiel medzi Egyptom a Slovenskom. Ale temperament, kultúrnosť a tradície sú to, čo Omarovi Šalanovi Egypt na Slovensku pripomína. Martina Poláková sa s ním rozprávala o jahňacine, ktorá je typická pre ich bežný jedálniček. Pre Omara bolo prekvapujúce a možno aj trochu smiešne, keď mu svokra povedala, že ide variť guľáš a zrazu to bolo slané, pikantné, doplnené zemiakmi. Keďže guľáš v Egypte je vyslovene sladký napriek tomu, že je z jahňaciny. Viac už povie v rozhovore s Martinou Polákovou.

Jahňacie-Egypt 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


...nahliadli sme pod pokrievku egyptskej kuchyne s Omarom šalanom, ktorý žije v Prešove...


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame