Rejdová

Rejdová

Vedeli by ste si dnes predstaviť každodennú prípravu jedál, ktoré by vždy pozostávali len z troch, štyroch rovnakých druhov potravín? V súčasnosti si môžeme uvariť jedlá z rôznych krajín so špecifickými chuťami a koreninami, na aké máme práve chuť. Naši predkovia sa však museli živiť len z potravín, ktoré si sami dopestovali a spracovali, a svoj jedálny lístok prispôsobili tomu, čo sa na poliach urodilo. Jedlá svojich predkov predstavili na Gemerskom folklórnom festivale v Rejdovej aj kuchári z obce Gočovo. O gemerských aj gočovských jedlách sa Michaela Valiková pozhovárala s hlavným kuchárom, Ondrejom Hlaváčom.

kuchyne_rejdová_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Geografický pojem Dolná zem je súčasným územím krajín Maďarska, Srbska, Rumunska a Chorvátska, kam sa v čase feudalizmu vybrali desaťtisíce Slovákov. Našli tam živobytie a pomohli so zakladaním miest a zúrodňovaním zeme. Hoci sú títo Slováci v cudzine už 300-sto rokov, zachovali si slovenskú reč, zvyky i tradičný odev. Na Gemerskom folklórnom festivale sa dolnozemskí Slováci predstavili spevom, tancom ale aj ochutnávkou tradičnej kovačickej kuchyne. Čo priniesli ochutnať návštevníkom folklórneho festivalu Rejdová 2018, porozprával Michaele Valikovej vyučený kuchár zo srbskej Kovačice, Pavel Veresky.
kuchyne_rejdová_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame