Tradičná česká kuchyňa

Tradičná česká kuchyňa

Do stredoeurópskej kuchyne by sme okrem našej slovenskej, mohli zaradiť aj tú maďarskú, poľskú, rakúsku, nemeckú i českú. Hoci sú si tieto krajiny blízke polohou i podnebím, asi najviac podobností s tou našou, by sme našli práve v Čechách. Vďaka spojeniu týchto dvoch štátov bol pohyb po našom území oveľa výraznejší, a tak sa naprieč oboma krajinami prenášali trendy v obliekaní, zvyky, piesne, tance, ale aj obľúbené kuchárske recepty. Hoci máme množstvo jedál veľmi podobných, nájdu sa aj jedlá, ktoré sú pre Česko a jeho jednotlivé regióny úplne špecifické. O takýchto tradičných českých jedlách, ale aj o podobnostiach a rozdieloch pri ich príprave, sa Michaela Valiková pozhovárala s členkami Českého spolku v Košiciach, Jaroslavou Sedlákovou z Domažlíc a Janou Ježovou z Brna.

tradičná_česká_kuchyňa_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pri pojme česká kuchyňa asi mnohým zíde na um typické „vepřo-knedlo-zelo“ alebo sviečková na smotane. Tak ako u nás, sa aj na území Českej republiky darí poľným plodinám, koreňovej a hlávkovej zelenine, ale aj typickým stredoeurópskym ovocným stromom ako sú slivka alebo marhuľa, čomu zodpovedajú aj naše tradičné jedlá. K jedným z najobľúbenejších českých príloh k jedlám patrí už spomínaná knedľa. Hneď o 3 typoch prípravy knedle, ktoré české gazdiné doma pripravujú, porozprávali Michaele Valikovej členky Českého spolku v Košiciach, Jaroslava Sedláková z Domažlíc a Jana Ježová z Brna.
tradičná_česká_kuchyňa_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame