Spišský papcún

Spišský papcún

Určite ste si už všimli, že aj tie najbežnejšie recepty, podľa ktorých si doma pripravujeme jedlo, sa v rámci regiónov, dolín či rodín navzájom líšia. Asi najvýraznejšie to môžeme badať počas veľkonočných a vianočných sviatkov, keď každá gazdiná pripraví svoju verziu tradičných slávnostných jedál. Jedinečnými sú často recepty, ktoré sú typické práve pre danú oblasť či dedinu. V oblasti Spiša je známou polievka pod názvom papcún. Tomu v obci Švábovce dodáva jedinečnú chuť aj známa švábovská kapusta. Ako si papcún pripraviť doma, porozprával Michaele Valikovej starosta obce Ján Mlynár.

spišský_papcún Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tradičný švábovský papcún má aj rôzne ďalšie obmeny. Pre milovníkov húb, ktoré sa už možno čochvíľa objavia v našich lesoch, je chutná verzia papcúnu s hubami pridanými k variacim sa zemiakom. To, či zvolíme sušené alebo práve nazbierané huby, je už iba na nás. Chuť mliečneho papcúnu, ktorý v rozhovore spomínal aj starosta obce Šváboce Ján Mlynár, môžeme ešte viac zvýrazniť, keď do polievky pridáme po zavarení papcúnkov v troške mlieka rozmiešanú bryndzu.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame