V spoznávaní tajov gastronómie sa dnes prenesieme južným smerom. Maďarský kuchár Karoly Gyarmati je rok a pol na dôchodku a celý jeho život bol spätý s varením. Istý čas aj učil budúcich kuchárov, ale predovšetkým varil v rôznych kútoch sveta – vo Fínsku, Rakúsku, Nemecku, Luxembursku, Poľsku, Belgicku, Francúzsku, na Cypre i v krajinách bývalej Juhoslávie. Viac než 10 rokov pravidelne chodieva vždy na jar do Prešova a obyvateľom metropoly Šariša vyvára v jednej z reštaurácií maďarské špeciality. Pred tým, než sme sa s ním stretli, naštudovali sme si špecifiká maďarskej kuchyne. Je naozaj neskutočne pestrá. Zahŕňa zeleninové, mäsové, rybacie i sladké špeciality. Zároveň sa v každej oblasti Maďarska nájde zaujímavá regionálna špecialita. Veronike Slaninkovej to potvrdil aj kuchár Karoly Gyarmati.
Madarska kuchyna_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Karoly Gyarmati, vždy varil rád a dá sa povedať, že v kuchyni strávil viac než 55 rokov. Aj tento rok prišiel do Prešova variť v rámci týždňa maďarskej kuchyne tie najvychýrenejšie špeciality. Okolie maďarského jazera Tisza je známe jahňacou špecialitou z mesta Karcag. Keďže toto jedlo je dokonca súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO, využili sme príležitosť a rodeného Maďara sme sa opýtali, čím je toto jedlo typické. Hovorí Károly Gyarmati.
Madarska kuchyna_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.