„Paska“ z Kojšova

„Paska“ z Kojšova

Na Bielu sobotu sa v mnohých domácnostiach dodržiava zvyk variť a pripravovať všetko to, čo potrebujeme na veľkonočný stôl – šunka, vajíčka, klobása či neodmysliteľný syrek z mlieka a vajec. No a spomenúť by sme mali aj cviklu s chrenom. Keďže Veľká noc je najväčším cirkevným sviatkom, gazdinky pečú, pochopiteľne, aj koláče. Nesmieme však zabudnúť na sviatočný obradový koláč – „pasku“, ktorý je rozšírený najmä na východnom Slovensku. Veronika Slaninková sa o jeho príprave rozprávala s pani Máriou Tirpákovou a jej manželom  Pavlom z Kojšova, ktorí si do dnešných dní zachovali tradíciu pečenia veľkonočnej pasky v tzv. pekarniku, práve na Bielu sobotu.  Ako ju spoločne pečú – tak o nej spolu aj porozprávali. 

paska z Kojsova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Etnológovia tvrdia, že podľa toho, ako sa paska vydarila, taký mal byť celý rok aj úroda – nemala napr. pri pečení prasknúť. Paska sa niesla posvätiť s ostatným pripraveným jedlom do kostola a s ňou sa hneď utekalo domov, aby aj úroda bola tak rýchlo doma z poľa. Pasku potom jedli všetci členovia rodiny spolu so syrkom – hrudkou, vajíčkami, šunkou alebo klobáskou.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame