Cucina italiana alebo Čo sa varí v Taliansku

Cucina italiana alebo Čo sa varí v Taliansku

Pappardelle, fettuccine, fusilli, penne, farfalle, fiori, ravioli či tortellini – to je len zopár druhov talianskych cestovín. A naozaj len zopár, pretože Taliani stvorili vyše 300 druhov cestovín a dali im asi 1300 rôznych mien. V Taliansku má spravidla každý región či mesto vlastný názov pre mnohé druhy cestovín. Aj keď to znie komplikovane, talianska kuchyňa sa v skutočnosti vyznačuje jednoduchosťou úpravy jedál a podľa mnohých rebríčkov sa radí medzi tri najlepšie na svete. Košičanka Ľudmila Altieri-Liščinská žije s talianskym manželom 20 kilometrov od Milána v mestečku Melzo. Pri jej ostatnej návšteve Slovenska sa s ňou stretla Martina Bačová a rozprávali sa o talianskej kuchyni. 

cucina_italiano_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď sa povie chutné a kvalitné jedlo, ktorá svetová kuchyňa sa vám vybaví? Určite mnohým práve tá talianska. A niet sa čo čudovať. Veď Taliansko, to je domov takých pochúťok ako pizza, špagety či tiramisu. A práve tento dezert je populárny naprieč celým Talianskom a každá oblasť si vytvorila svoj mierne upravený variant. Môžete sa stretnúť s verziou vyšperkovanou citrónovou kôrou, rumom či čerstvým ovocím. Ako pripravuje talianske tiramisu Košičanka Ľudmila Altieri-Liščinská, sa dozviete už o chvíľu. Najprv ale v rozhovore s Martinou Bačovou prezradí, či sa v jej kuchyni pripravujú väčšmi slovenské alebo talianske jedlá. 

cucina_italiano_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Talianska kuchyňa – ako potvrdila aj Košičanka Ľudmila Altieri-Liščinská, je jednoduchá, rýchla a chutná. Ak si ešte stále lámete hlavu nad tým, čo pripraviť na obed – skúste talianske cestoviny. Uvidíte, že obed budete mať hotový ešte prv, než sa skončí naša relácia. A keď sa poponáhľate, možno stihnete pripraviť aj dezert tiramisu. A o pár hodín s chuťou zaboríte lyžičku do nadýchaného krému, doplneného hriešne dobrou kombináciou horkej kávy a sladkých piškót. A poviete si: Toto je LA DOLCE VITA :)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame