Bulharská kuchyňa so Stanom Milevom

Bulharská kuchyňa so Stanom Milevom

Bulharsko je pre našinca známou a obľúbenou destináciou, ktorá ponúka aj zaujímavú gastronómiu. Nájdete v nej množstvo čerstvej zeleniny, mäsa a mliečnych výrobkov a hladom tu netrpia ani vegetariáni. Každý región má svoje špecifiká a tradičné recepty sa tu dedia z generácie na generáciu. Všetko je to ešte „dochutené“ aj vplyvmi iných európskych kuchýň. O bulharskej kuchyni a o tom, čo je pre ňu typické, sa Viera Ihnátová porozprávala so Stanom Milevom, ktorý pochádza z mesta Plovdiv a v Košiciach žije 15 rokov. 

Bulharska_kuchyna 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niektorí z vás už navštívili Bulharsko a ochutnali tradičné jedlá tejto krajiny. Jej kuchyňa sa formovala ešte v období, keď dnešné územie Bulharska obývali Trákovia a Slovania. Je veľmi špecifická, pestrá, korenistá. Takmer do všetkých pokrmov sa pridáva tradičné bulharské korenie čubrica (známe ako saturejka). Pre Bulharov je typická častá konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov, hlavne jogurtov a syrov. Málokto vie, že jogurt bol objavený práve na území Bulharska, na čo sú miestni obyvatelia pyšní. Do jedálneho lístka tejto krajiny však patria aj polievky, a nie je ich málo. Viera Ihnátová sa pýtala rodeného Bulhara, žijúceho v Košiciach, Stana Mileva.

Bulharska_kuchyna 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame