Maďarská kuchyňa nie je len o paprike

Maďarská kuchyňa nie je len o paprike

Maďarská kuchyňa je do značnej miery ovplyvnená pastiermi, ktorí kočovali. Jedlo muselo byť pripravené rýchlo a najmä muselo byť sýte. V tom čase varili prevažne v kotlíkoch, napríklad kotlíkový guláš je aktuálny dodnes. Mnohí kuchári a špecialisti na výživu hovoria, že kuchyne bývalého Rakúsko-Uhorska sú si veľmi podobné. Potomkovia monarchie nám, žiaľ, zanechali aj kalorické jedlá. Platí to aj o kuchyni našich južných susedov. Ak sa povie maďarská kuchyňa, určite sa vám vybaví spojenie s paprikou. Údajne semienka papriky priniesla z pašovho háremu krásna Maďarka. Paprika sa Maďarom tak zapáčila, že sa stala symbolom Maďarska (červené zlato).
Nám informácie o maďarskej kuchyni prináša zase odborník – majster odbornej výchovy SOŠ gastronómie a služieb, člen výkonného výboru Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Marek Gajdoš. V rámci maďarskej kuchyne hovorí aj o vplyve iných krajín, ktoré sú v tejto kuchyni živé a plastické, teda Maďari sú im otvorení. Pýtali sme sa ho aj na to, ktoré suroviny okrem zeleniny, korenín a štipľavej chuti sa využívajú. Jednoducho – aký je surovinový a potravinový základ maďarskej kuchyne.

Maďarská kuchyňa 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okrem guľášu, perkeltov, výraznej chuti, kapusty a inej zeleniny sa maďarská kuchyňa môže pochváliť skutočne skvelými dezertmi. Šomloi halušky sme spomenuli a okrem tohto typického dezertu ma v rozhovore s Markom Gajdošom zaujímalo aj to, aké chute a náplne prevládajú v dezertoch maďarskej kuchyne.

Maďarská kuchyňa 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame