Slivkový lekvár

Z kuchyne starých mám

Slivkový lekvár

01. 10. 2019 10:54

Jedno z našich najbežnejších druhov ovocia - slivka pochádza z Kaukazu, odkiaľ sa postupne rozšírila do celého sveta. Na naše územia začala prichádza v 5-tom storočí spolu so slovanskými kmeňmi. Táto malá fialová kôstkovica je bohatá na vlákninu, antioxidanty, železo, horčík, draslík a vitamíny ako A, C či B. Podporuje trávenie, funkciu mozgu, pečene, pevnosť kostí, vlasov i nechtov, normalizuje hladinu cukru v krvi, ale slúži aj ako prevencia proti kardiovaskulárnym chorobám. Slivky sú chutné nielen v surovom či sušenom stave, ale dodnes obľúbené je aj ich spracovanie formou lekváru. Slivkový lekvár na tradičný spôsobom už 26 rokov varia seniorky v obci Dargov na svojich Poddargovských slávnostiach. Pri horúcom kotlíku, v ktorom sa nachádzalo zhruba 50-kilogramov slivák, zastihla Lívia Godová hlavné kuchárky Margitu Bukátovú a Jolanu Kolesárovú.

Slivkový_lekvár_Dargov_1
Stiahnuť audio súbor
Varenie pravého domáceho slivkového lekváru bolo veľkou rodinnou udalosťou. Pri medenom kotlíku s dlhým veslovým miešadlom a prskajúcim lekvárom sa stretávali celé generácie. Oživiť túto starú tradíciu sa už 26 rokov usilujú seniorky v Dargove počas svojich Poddargovských slávnosti. Varenie lekváru zo slivák bolo totiž bežnou sezónou rutinou takmer na každej dedine. Lívii Godovej to potvrdila aj pani Anna Lemešová z folklórnej skupiny Rovina z Dlhého Klčova.
Slivkový_lekvár_2
Stiahnuť audio súbor

 

Živé vysielanie
??:??