Kváskovanie

Kváskovanie

Zlepšuje trávenie, pomáha pri problémoch s nafukovaním, je účinný pred vznikom rakoviny hrubého čreva i rakoviny konečníka. Zároveň pôsobí proti nadváhe, zápche, alergiám, zápalom i proti vzniku akné. Takéto účinky má kvások, respektíve kváskový chlieb a pečivo, na ľudské zdravie. Kvások bol kedy súčasťou každej domácnosti. Postupne, so vznikom droždia, sa tradičné kváskovanie dostalo do úzadia. Posledné roky však poctivý chutný domáci chlieb zažíva veľký boom v našich kuchyniach. Tajomstvo prípravy takéhoto chleba, opísala Lívii Godovej dlhoročná nadšenkyňa kváskovania Lenka Valčová.

Kvaskovanie_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kváskový chlieb pečieme prvých 10 minút pri vyššej teplote 230 až 250 stupňov, ostatných 20 minút pri teplote 200 stupňov. Po upečení je dôležité nechať chlebík dostatočne vychladnúť a až následne krájať, aby bol krásne nadýchaný. Už o malú chvíľu sa spoločne vyberieme aj na kurz kváskovania do Materského centra Slniečko vo Vranove nad Topľou.

Kvások má široké využitie. Okrem prípravy chleba a pečiva, sa využíva aj na prípravu polievok, psích sušienok či na výrobu pleťových masiek. Už pred 5-tisíc rokmi ho využívali Egypťania a vďaka nemu sa chlieb postupne zaradil medzi základné potraviny ľudstva. Traduje sa, že kvások bol kedy súčasťou aj vena, ktorý dostala dievčina od svojej mamy pri vydaji, aby sa postarala o svoju rodinu. Mladá nadšenkyňa kváskovania Lenka Valčová rozdáva svoje dlhoročné rady na prípravu kvásku a kváskového pečiva na kurzoch kváskovania. Na jeden z kurzov kváskovania sa s rozhlasovým mikrofónom vybrala aj Lívia Godová.

Kvaskovanie_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame