Prípravný a nultý ročník základnej školy

Prípravný a nultý ročník základnej školy

Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ školy rozhodne o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa. Vo vážnejších prípadoch môže navrhnúť zaradenie dieťaťa do nultého ročníka alebo prípravného ročníka. Náš školský systém nám ponúka tieto dve možnosti ako riešenia, aby po roku už dieťa nabehlo do školskému systému a zvládalo požiadavky školy. Slávka Ivančová zisťovala, aký je medzi nimi rozdiel a komu sú určené. Oslovila riaditeľku Liečebno-výchovného sanatória v Barci Danu Bednárovú a riaditeľku Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Košiciach Máriu Horváthovú. Tá nám najskôr vysvetlí, komu je určený nultý ročník. 

Prípravný ročník 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prípravný ročník sa stáva riešením pre 6-ročné deti s narušenou komunikačnou schopnosťou či zdravotným znevýhodnením. Ten nultý je určený 6-ročným deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia. Problematiku nám približujú riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Košiciach Mária Horváthová a riaditeľka Liečebno-výchovného sanatória v Barci Dana Bednárová. V prípravnom ročníku sa často začínajú na školu pripravovať aj deti, ktoré už majú 6 rokov, a pritom ešte nerozprávajú. O svojej skúsenosti hovorí Dana Bednárová.

Prípravný ročník 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak chcete zistiť, ktoré školy zahŕňajú prípravné či nulté ročníky, informujte sa na príslušnom Okresnom úrade a jeho odbore školstve.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame