21. ROČNÍK KZP 2005

21. ROČNÍK KZP 2005

21. ROČNÍK PESNIČKOVEJ SÚŤAŽE KZP 2005

Uskutočnil sa 16. októbra 2005 v košickom Jumbo centre. Do finálového večera vybrala výberová komisia 11 piesní. V porovnaní s predchádzajúcim ročníkom badať miernu stagnáciu, najmä čo sa týka tvorby mladých hudobných skupín. Minimum nových nápadov a návrat k menej atraktívnym žánrom bol charakteristickým znakom uvedeného ročníka súťaže.
 
Domáca skupina Zephyr „rozbehla“ 21. súťažný ročník vlastnou skladbou s názvom Gestá. Moderný rock s výborným textom M. Lechmana priniesol hneď na úvod poriadny „nárez“ gitarovej muziky. Skupina disponovala kvalitným obsadením, nahrávku by však vylepšil konkrétnejší zvuk bicích nástrojov.
 
Spevák s umeleckým menom Joshki predstavil divákom vlastnú skladbu s názvom Žena. Spevák z Levíc zaspieval svoje vyznanie spočiatku v pomalom tempe, v refréne skladby však nastáva vhodná zmena tempa, prinášajúca celkové spestrenie piesne.
 
V poradí tretia skladba autorov B. Oravca a M. Juriku s názvom Len tak sa nedám, zaspievala Lenka Derdová zo Senice. Pri svojom debutovom vystúpení na súťaži získala interpretka s uvedenou piesňou druhé miesto. Výborný vokálny prejav právom „zožal“ úspech u odbornej poroty a možno konštatovať, že spomedzi ostatných súťažiacich bol jednoznačne najlepší.
 
Mladá skupina Good Fancy z Košíc sa stala víťazom KZP 2005 s piesňou Nekonečná. Študenti konzervatória a víťazi U.S.Steel Talent Night 2004, si zo súťaže odniesli prvé miesto vďaka výrazne najmodernejšiemu prejavu. Ďalšou „devízou“ skupiny bola celková vyváženosť jednotlivých hudobných nástrojov a spevu, takže o víťazovi tentoraz nemohlo byť pochýb.
 
V druhom súťažnom ročníku za sebou sa predstavila skupina Odvaha z Trebišova. Skladba s názvom Všetko má svoj čas, autorov M. Šandora a M. Mantiča priniesla divákom „veselý“ rock s výbornými gitarami a kvalitným spevom. Zvukovo sa skupina občas dostávala štýlovo ku country rocku, čo mohlo zapríčiniť jej neumiestnenie v aktuálnom ročníku súťaže.
Známy slovenský hudobný skladateľ a dirigent Rudolf Géri bol autorom v poradí šiestej súťažnej skladby s názvom Na kolenách. Ako interpreta si vybral mladú speváčku Ivanu Poláčkovú z Pezinka. Účastníčka viacerých festivalov vyspievala autorom spomínanej piesne tretie miesto na aktuálnom ročníku súťaže. Žánrovo pestrá skladba a príjemný prejav speváčky potešil nielen odbornú porotu, ale najmä mužskú časť publika.
 
Denis Miško z Bratislavy sa na súťaži prezentoval vlastnou skladbou s názvom Všetko čo mám. Spočiatku klavírna balada, plynulo prechádzajúca do rýchleho beatového rytmu, zaujala kvalitným prevedením a zaujímavým hlasom autora a interpreta. Ostáva len veriť, že postupne sa prebojuje v tvrdej konkurencii slovenskej „pop scény“ k vyšším métam.
Skupina Fajn z Veľkých Kapušian prispela do súťažného ročníka „funkovou“ skladbou autora Petra Balogha s názvom Trochu iný. Moderné ponímanie uvedeného štýlu, ktorého najúspešnejším predstaviteľom je momentálne britská formácia Jamiroquai, potešila všetkých prítomných v sále najmä výborným spevom interpreta skupiny a tiež sólovými „vstupmi“ keyboardu a gitary. Aj napriek tomu, že skupina nebola ocenená, postarala sa o jedno z najväčších prekvapení večera.
Po niekoľkoročnej absencii sa na festivale „objavil“ autor skladby Šachovnica - J. Sivuľka zo Starej Ľubovne. Text k piesni napísala Eva Kollárová a interpretovala ju Marcela Petriľáková, finalistka Medzinárodného festivalu mládežníckej piesne „Kielce 2002“. Napriek výbornému výkonu speváčky skladba nezaznamenala úspech, najmä kvôli celkovo slabej aktuálnosti hudby a textu.
 
Ako predposledná v poradí vystúpila mladá košická skupina Alibi s piesňou Neodleť. Autor skladby M. Skuban, v roku 2000 účastník súťaže so skupinou Zvončeky, napísal pieseň štýlovo podobnú skladbe „With, or without you“, od skupiny U 2 (najmä úvod skladby). Celkový dojem však môžeme hodnotiť ako veľmi dobrý, vďaka kvalitnému spevu a „soundu“ skupiny.
 
S posledným súťažným príspevkom sa predstavila speváčka Mimi so skladbou autorov D. Raticu a I. Szanislovej s názvom Kde Ťa blízko mám. Pomalý „song“ takto symbolicky uzavrel 21. súťažný ročník KZP.
Hosťami súťaže boli víťazi predchádzajúceho ročníka, skupina So Fine. Po nich sa divákom predstavil dlhoročný člen poroty M. Čekovský a na záver vystúpila v populárna domáca formácia - skupina Desmod.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame