22. ROČNÍK KZP 2006

22. ROČNÍK KZP 2006

22. ROČNÍK PESNIČKOVEJ SÚŤAŽE KZP 2006

Zmena priestorov konania súťaže nastala pri príležitosti osláv 80. výročia vzniku Slovenského rozhlasu. Snahou vedenia bolo spropagovanie tejto inštitúcie nielen ako vysielateľa, ale aj ako kultúrno-spoločenský stánok. Súťažiaci mali možnosť súťažiť priamo v priestoroch rozhlasu, ktorý v nich mohol evokovať prácu vo Veľkom nahrávacom štúdiu. Takmer 200 divákov si 18. novembra 2006 vypočulo 11 finálových súťažných skladieb.
 
Na úvod sa predstavila domáca skupina P. M. Soft so skladbou Nocturno. „Altový“ vokálny prejav speváčky výraznou mierou prispel k celkovému umeleckému dojmu z piesne, nakoľko skupina v spojení s jej interpretáciou predviedla kompaktný výkon. Autormi skladby sú Peter Tomi a Peter Mokranský. Pri ich menách možno nadviazať na predchádzajúce slová o kontinuite hudby a textu.
 
Autorka a interpretka Nataša Dojčáková sa predstavila vlastnou skladbou s názvom Nežná. K výbornému speváckemu výkonu pridala interpretka vlastný gitarový sprievod, takže jej vystúpenie vyznelo „klubovo“. Mladá speváčka z Vranova nad Topľou disponuje veľkým potenciálom kvality, na presadenie sa by azda prospela spolupráca s kvalitným „sprievodným“ tímom hudobníkov.
 
Košický „Bon Jovi“ Rado Moznich súťažil už na festivale po tretíkrát. Tentoraz sa na skladbe s názvom Príď ku mne podieľal aj autorsky, takže nastalo výrazné „kopírovanie“ štýlu jeho obľúbeného interpreta. Textovej časti skladby, najmä jej refrénu chýba výraznejšia nápaditosť, čo bolo miernou „slabinou“ piesne. Napriek týmto faktom je nutné konštatovať, že spevák sa už dlhodobo prezentuje neobvykle profesionálnym prejavom, čo je určite veľkým prísľubom do jeho ďalšej kariéry.
Skupina Alibi sa s piesňou M. Skubana - Systém error, predstavila v druhom súťažnom ročníku za sebou. Tentoraz si skupina pripravila skladbu v štýle reggae, takže v tomto prípade nemohla byť reč o významnej „moderne“. Textová časť bola zameraná aktuálnym počítačovým trendom a problémom, ktoré v spojitosti s nimi vznikajú.
 
Piatym súťažiacim v poradí bol J. Závodský s vlastnou skladbou s názvom Pokoj v duši. Hudobný experiment so „silným“ textom je štýlovo ťažko možné zaradiť. Úvodný „funkový“ rytmus prechádza v refréne do omnoho „tvrdšieho“ žánru, pripomínajúceho hard core. Na tomto príklade je zjavná štýlová nevyhranenosť autora, hľadajúceho optimálnu hudobnú reč.
Po dlhšom čase si mali diváci možnosť vypočuť romantickú „festivalovku“ s názvom Nech príde čo môže prísť. Autorka a speváčka Veronika Kopaničáková z Levoče napísala spomínanú pieseň s Alexom Dubayom a Miroslavom Jurikom. Žánrovo „zastaralá“ pieseň nemohla v konkurencii ďalších súťažiacich pomýšľať na umiestnenie medzi najlepšími, napriek nesporne sympatickému výkonu speváčky.
 
Skupina NO N3 z Nových Zámkov si pri svojej premiére na podujatí odniesla druhé miesto so skladbou autora Richarda Hegera - Vietor a dážď. Opäť sa preukázalo, že rovnováha hudby a textu, v spojení s celkovou originalitou prevedenia slávi na súťaži úspechy.
 
Tie isté prirovnania platia aj v prípade skupiny Outline, ktorá sa stala víťazom 22. ročníka festivalu s piesňou Posledný zo všetkých dní. Pieseň z vlastného repertoáru skupiny, otextovaná Andrejom Studenčanom, získala u porotcov najviac hlasov, čo rozhodlo o konečnom poradí. Okrem finančnej prémie vo výške 15 tisíc korún, získali víťazi možnosť 5-dňového nahrávania vlastnej tvorby v štúdiu Slovenského rozhlasu.
 
Ešte o niečo modernejším „soundom“ ako víťazná skupina, sa predstavila formácia Millionmill z Považskej Bystrice. Ich skladba s názvom Nad zemou, bola ukážkou aktuálneho ponímania súčasných trendov populárnej hudby. Spevák skupiny sa prezentoval podobným prejavom, ako Vive Valo zo známej fínskej rockovej formácie Him, čo prispelo k celkovo kvalitnému hudobnému prejavu kapely.
 
Predposlednou súťažnou piesňou na 22. súťažnom ročníku bola skladba Miroslava Šmajdu s názvom Suchý ľad. V podaní skupiny Skivers si mohli prítomní diváci možnosť vypočuť skvelú skladbu, ktorá mohla mať takisto ambície na popredné umiestnenie. Jeden z najlepších výkonov večera však tentoraz u odbornej poroty neuspel.
 
Záverečnú pieseň autorov Mareka Sarvaša a Anny Tomkovej s názvom Pestrá, zahrala domáca formácia Smooth Company. Autorsky azda najoriginálnejšia skladba večera, plná výborných tempových a harmonických zmien, priniesla poslucháčom jeden z najhodnotnejších výkonov večera. Vynikajúco „zmixovaná“ nahrávka si odniesla z festivalu tretie miesto a „nadmieru“ dôstojne uzavrela súťažnú časť 22.ročníka KZP.
 
Po odznení posledného súťažného príspevku privítali diváci vo Veľkom štúdiu SRo víťazov predchádzajúceho ročníka - skupinu Good Fancy. Veľmi príjemným spestrením večera bolo „unnplugged“ vystúpenie skupiny Stereo, ktorej líder A. Ďurica si víťazstvo na tejto súťaži „vychutnal“ v roku 2001.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame