Dividendy

Dividendy

Dividendy v našich, „slovenských" pomeroch nie sú zďaleka takým starým pojmom, ako na západ od nás. U nás sa začal objavovať niekedy v 90-tych rokoch uplynulého storočia.

Ako vznikajú dividendy v procese fungovania akciových spoločností? - Koľko z ňou vytvoreného zisku spoločnosť môže rozdeliť medzi svojich akcionárov? - Ako môže akcionár „naložiť" s vyplatenými dividendami? - Miroslav Talavašek sa pýtal docenta Michala Šoltésa z Ekonomickej fakulty košickej Technickej univerzity:

dividendy-01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri daňovej reforme v roku 2004 u nás došlo k zrušeniu dane z dividend, teda z podielov akcionárov na dosiahnutom zisku spoločností, no isté percento sa - formou odvodov - dostávalo do zdravotných poisťovní. - Podľa docenta Michala Šoltésa z Ekonomickej fakulty košickej Technickej univerzity to však bolo - v porovnaní s okolitým svetom - istá „rarita", pretože práve vo vyspelých krajinách západu bola daň z dividend celkom bežným javom.

Miroslav Talavašek sa preto pýtal aj na to, či spomínaná daňová reforma z roku 2004 priniesla to, že zdaňovanie dividend u nás sa pred 12-timi rokmi a a nijaká časť z peňazí rozdelených pre akcionárov už nebola predmetom dane? - Reaguje docent Michal Šoltés:

dividendy-02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ešte na doplnenie: Podľa Vládou schváleného návrhu novely Zákona o dani z príjmov sa dividendy - od roku 2018 - majú zdaňovať sadzbou 7 percent pri zrušení retroaktivity. Teda, že prvýkrát sa budú zdaňovať dividendy vyplatené za rok 2017. A tie, ktoré sa vyplatia zo ziskov vytvorených v rokoch predtým, sa zdaňovať nebudú. Jedinou výnimkou však majú byť dividendy vyplatené zo ziskov vytvorených ešte pred rokom 2003. A pre tie bude platiť daňová sadzba - takisto - 7 percent.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame