Paleontologická zbierka

Paleontologická zbierka

V uplynulých mesiacoch ste mali možnosť s nami nahliadnuť do fascinujúcich zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach, týkajúcich sa histórie, umenia, geológie, etnografie či entomológie. Čo sme ešte nespomínali – je paleontologická zbierka múzea. Má vyše 10 000 exponátov a jej kustódom je paleontológ Peter Ledvák. V nasledujúcich týždňoch Vám v rozhovoroch s Martinou Vaškovou predstaví paleontologické unikáty Východoslovenského múzea v Košiciach. Dnes Vám však bližšie priblíži spôsob, akým vznikli, a aký vplyv na ich vznik pred miliónmi rokov mala naša Zem.

VSM_paleo_historia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes budeme opäť hovoriť o paleontológii, pretože vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach by sme v zbierkových fondoch našli aj tisícky fosílií – teda skamenelín už vyhynutých morských druhov článkonožcov a hlavonožcov, ktoré poznáme ako trilobity a amonity. Čo okrem nich ešte tvorí paleontologický zbierkový fond Východoslovenského múzea v Košiciach, priblížil Martine Vaškovej kustód tejto zbierky, paleontológ Peter Ledvák, ktorého paleontológia fascinovala už v detstve.

VSM_paleo_zbierka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku more nemáme, aspoň nie teraz. V dávnej geologickej minulosti sme tu však mora mali viac ako dosť. Veď nájdené skameneliny amonitov, mušlí, krabov a žraločie zuby hovoria jasnou rečou. Tušíte správne – dnes sa s Martinou Vaškovou a paleontológom Východoslovenského múzea v Košiciach Petrom Ledvákom prenesieme milióny rokov dozadu, do obdobia, keď bolo naše územie zaliate morom.

VSM_paleo_zralocie_zuby Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nad mamutmi sme ako detí híkali pri knihách o praveku. Súčasné deti sa na mamuty zvyknú dospelých vypytovať pri rozprávke Doba ľadová. Mamut Mammy robí vyhynutým mamutom veľmi dobrú reklamu a vzbudzuje náš záujem o obdobie, keď bolo aj naše územie pokryté snehom a ľadom. V jubilujúcom Východoslovenskom múzeu v Košiciach by ste našli pozostatky aj z týchto čias. Dnes sa Martina Vašková s paleontológom Petrom Ledvákom porozprávala práve o mamutoch a o tom, čo po nich na našom území ostalo, v časoch, keď tu žili.

VSM_mamuty Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame