Projekt Čuch a Covid-19: testy parfémovaných fixiek pre občanov z dielne SAV

Projekt Čuch a Covid-19: testy parfémovaných fixiek pre občanov z dielne SAV

Medzi rôzne príznaky ochorenia Covid-19 patria aj strata čuchu alebo chuti. Tieto problémy dokážu človeka potrápiť aj niekoľko mesiacov. To bol jeden z dôvodov, prečo sa košickí vedci rozhodli realizovať projekt s názvom Čuch a Covid-19. Vďaka nemu si môžete sami doma otestovať čuch pomocou Testu parfémovaných fixiek. Po bližšie informácie o tomto projekte zašla Iveta Vaculová do Neurobiologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV v Košiciach. Oslovila tamojšie vedecké pracovníčky, koordinátorky spomínaného projektu – Enikő Račekovú a Marcelu Martončíkovú. Na to, kde sa zrodil nápad na projekt o testoch čuchu, jej ako prvá odpovedala Enikő Račeková.

testy_cuchu_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vraciame sa späť do Neurobiologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied v Košiciach, kde realizovali projekt nazvaný Čuch a Covid 19. Koordinátoriek projektu, vedeckých pracovníčok ústavu – Enikő Račekovej a Marcely Martončíkovej – sa Iveta Vaculová pýtala aj na to, či je známy mechanizmus poškodenia čuchu pri ochorení na Covid-19. Odpoveď jej poskytla Marcela Martončíková.

testy_cuchu_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prvá fáza projektu Čuch a Covid-19 je už v tejto chvíli uzavretá. Avšak ďalšie testy by už mali byť čoskoro k dispozícii. Každý, kto o tieto bezplatné testy na webovej stránke Neurobiologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV v Košiciach prejavil záujem, bude o ich prístupnosti informovaný mailom.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame