Asistované sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021

Asistované sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021

Vlaňajším júnom sa na Slovensku začal projekt Sčítania obyvateľov, domov a bytov. Na rozdiel od všetkých predchádzajúcich – od 20. rokov minulého storočia – sa prvýkrát uskutočňuje inak, ako všetky doterajšie. Štatistický úrad prišiel s elektronickou formou rozdelenou do troch časových etáp, pričom významnú úlohu pri všetkých zohrávali samosprávy obcí a miest. Prvé dve etapy sú ukončené, tretia sa začína v týchto dňoch. O podrobnostiach hovorí Miroslav Talavašek:

asistovane scitanie-01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V predchádzajúcom príspevku sme hovorili o tretej, záverečnej etape realizácie projektu Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021. Teda o blížiacom sa začiatku tzv. asistovaného sčítania, určeného pre tie skupiny obyvateľov, ktorým chýbajúce potrebné technické vybavenie či iné dôvody neumožnili zapojiť sa do predchádzajúceho samosčítania tak, ako to počas 6 februárovo-marcových týždňov urobilo v priemere 86 % obyvateľov Slovenska. Teraz budeme hovoriť o možných rizikách asistovanej formy sčítania sa buď na kontaktných miestach, alebo prostredníctvom mobilného asistenta sčítania u tých, ktorým zdravotný stav či iné dôvody bránia navštíviť kontaktné miesto. Pokračuje kolega Miroslav Talavašek:

asistovane scitanie-02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme si v našom tohtotýždňovom „miniseriáli“ povedali o tom, že záverečná etapa projektu Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021, teda tzv. asistované sčítanie tých obyvateľov, ktorí tak nemohli či nevedeli urobiť v rámci „samosčítania“, sa uskutoční v termíne od pondelka 3. mája počas nasledujúcich 6 týždňov. Končí sa teda v nedeľu 13. júna.
Včera sme upozornili i na to, ako sa vyhnúť prípadným podvodníkom, ktorí by vás – pod zámienkou pomoci pri tomto „asistovanom sčítaní“ – chceli akýmkoľvek spôsobom oklamať, podviesť, prípadne aj okradnúť.
Preto si dnes povieme, kto môže robiť takéhoto asistenta? Hovorí Miroslav Talavašek:

asistovane scitanie-03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zákon o sčítaní rešpektuje aj ustanovenia Zákona o ochrane osobných údajov a tie musia mať na pamäti aj dobrovoľníci, ktorých samosprávy vybrali ako asistentov sčítania. Či už ako stacionárnych – na konkrétnych kontaktných miestach – alebo mobilných, ktorých „sčítaciu návštevu“ doma či v nejakom zariadení si môžu ľudia objednať na konkrétny termín. Sú údaje, s ktorými nám asistenti sčítania pomôžu, chránené pred akýmkoľvek zneužitím? I o to sa zaujímal Miroslav Talavašek.

asistovane scitanie-04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ukončíme našu tohtotýždňovú sériu informácií týkajúcich sa záverečnej etapy projektu Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021, smerovanú najmä ku zhruba jednej pätine obyvateľov Slovenska. Teda tých, ktorí nevedeli alebo nemohli využiť proces samosčítania sa a na to, aby to zvládli, potrebujú pomoc. Môžu využiť tzv. asistované sčítanie s pomocou dobrovoľníkov, ktorých samosprávy vybrali ako asistentov sčítania. Stacionárnych - na kontaktných miestach - alebo mobilných, ktorí za tými, čo o to požiadajú, prídu v dohodnutom termíne. Hovorkyňa sčítania zo Štatistického úradu SR Jasmína Stauder potvrdzuje, že asistované sčítanie sa začína od budúceho pondelka 3. mája:

asistovane scitanie-05 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame