Zemiaky

Zemiaky

Zemiaky. Možno ich tak nevnímame, ale patria medzi najúžasnejšie svetové potraviny. Sú bohaté na minerály, vitamíny a sacharidy, ale neobsahujú takmer žiadny tuk. Okrem toho, že ich konzumujeme, sú aj významnou priemyselnou surovinou. Vo svete sa ročne vypestuje takmer 300 miliónov ton zemiakov – viac je to len u ryže, pšenice a kukurice. Navyše sa im darí takmer všade – na horúcej púšti aj v chladnej klíme severnej Európy.

Na náš stôl sa dostali po dlhej ceste – do Európy ich moreplavci priviezli v polovici 16. storočia z Južnej Ameriky. O tomto rastlinnom cestovateľovi Tonke Deškovej porozprával botanik Martin Pizňak:

svet_cudzinci_zemiaky_piznak Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako spomínal Martin Pizňak, zemiaky kedysi zachránili Európu pred častými hladomormi a dodnes sa na starom kontinente pestujú na veľkých rozlohách pôdy. Typickými zemiakárskymi krajinami sú napríklad Ukrajina, Nemecko či Poľsko.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame