Burza minerálov

Burza minerálov

Koncom marca sa v Prešove uskutočnil už 16-ty ročník Burzy nerastov a šperkov. Na stoloch vystavovateľov a predajcov z rôznych kútov Slovenska, ale aj zo zahraničia, sa nachádzal rozmanitý sortiment. Záujemcovia si tak mohli pozrieť nielen minerály z východného Slovenska, ale napríklad aj vzorky naryžovaného zlata priamo z Aljašky. Naprázdno neobišli ani návštevníci, ktorým sa páčia dekoratívne minerály a šperky. Iveta Vaculová oslovila hneď niekoľkých spomedzi štyroch desiatok vystavovateľov. Dnes vám ponúkneme rozhovory s dvomi z nich.

mineraly_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vraciame sa na 16-ty ročník Burzy nerastov a šperkov, ktorá sa konala na Základnej škole Kúpeľná v Prešove koncom marca. Iveta Vaculová oslovila aj návštevníkov, ktorí na burzu prichádzali v hojnom počte. No najskôr podišla s mikrofónom k človeku, stojacemu za jedným zo stolíkov, na ktorom sa nachádzali minerály mineraly_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes sa opäť vrátime k 16-emu ročníku Burzy nerastov a šperkov, ktorá sa konala koncom marca v Prešove. Záujem o ňu bol veľký nielen zo strany vystavovateľov a predajcov, ale zo strany záujemcov. Medzi nimi prevládali hlavne rodiny s deťmi. Atmosféru tohto podujatia mapovala Iveta Vaculová.


mineraly_3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Opätovne zavítame na 16-ty ročník Burzy nerastov a šperkov, ktorá sa konala na Základnej škole Kúpeľná v Prešove koncom marca. Kým dáme slovo ďalšiemu z vystavovateľov, oprášme si trošku vedomosti zo základnej školy. Nerasty sú základné stavebné kamene a nájdeme ich prakticky všade vôkol seba. Patria k nim také, s ktorými sa stretávame každý deň, napríklad soľ, grafit alebo mastenec, ktorý sa používa na výrobu púdrov. Ale nájdeme medzi nimi aj vzácne striebro, zlato, či diamanty. Všetky nerasty sú tuhé chemické látky, vyskytujúce sa v prírode, pričom každý má vlastnú kryštalickú štruktúru. Väčšina z nich nikdy nebola súčasťou živej hmoty. Vedci doteraz identifikovali približne 2000 nerastov. No a po týchto základných informáciách sa už môžete spolu s Ivetou Vaculovou vybrať na prešovskú burzu nerastov a šperkov.

mineraly_4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame