Salezián Ján Krupa pôsobí v Jakutsku

Salezián Ján Krupa pôsobí v Jakutsku

Jakutsko je najväčšia republika Ruskej federácie. Nachádza sa vo východnej časti krajiny, na Sibíri. Jakutsko má tzv. pevninský pól chladu - dedinu Ojmjakon, kde bola v roku 1926 nameraná rekordne nízka teplota − 71 °C a mesto Verchojansk, kde v roku 1886 bola nameraná teplota − 69 °C. Saleziánsky kňaz Ján Krupa dnes pôsobí práve v Jakutsku. Nie je to náhoda. Napriek tomu, že bol „poslaný", stále v sebe cítil misionárskeho ducha, a tak bol rád, že sa mu naskytla aj táto možnosť.

Predstava kňaza a rehoľníka, ktorý len plní príkazy a je v misijnom území iba na základe príkazu, nie je správna. Všetko je vyústením vzájomnej komunikácie s predstavenými. Nuž a Ján Krupa, ktorý v sebe to povolanie cítil, dnes už druhý rok pôsobí v Aldane. Historicky tam saleziáni pôsobia už 30 rokov a stále pribúda aj kňazov, aj dobrovoľníkov v tejto oblasti. I Ján Krupa odchádzal s tým, že už niečo o krajine vedel. Ja som teda náš rozhovor začala otázkou, či ho niečo prekvapilo:

Východniari - Jan Krupa Jakutsko 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes sa rozprávame so saleziánskym kňazom pôsobiacim v Jakutsku - Jánom Krupom. Keďže ide o Rusko, hlavným komunikačným jazykom je teda ruský jazyk, a on si oprašuje ruštinu, ktorú sa už ako študent neučil, ale v Azerbajdžane, kde pred rokmi pôsobil, k nej už pričuchol, tak to má teraz o čosi ľahšie, i keď národy majú svoje vlastné jazyky. Jakutský, eventský, jevenkijský - a sú to často jazyky, ktoré neovládajú už ani členovia daných kmeňov, no jakutský jazyk je tým hlavným. Ján Krupa je v meste Aldan, my sme pokračovali teda v rozhovore práve charakteristikou tejto oblasti:

Východniari - Ján Krupa Jakutsko 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak vás rozprávanie Jána Krupu zaujalo, dávame do pozornosti aj zbierku Tehlička, pretože práve v týchto dňoch vrcholí. A ide o pomoc práve pre misijný dom v Aldane, ktorý je v stave, keď potrebuje obnovu. Viac sa dozviete aj na rovnako nazvanej webovej stránke.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame