Jedinečný organ a iné zaujímavosti Levoče

Jedinečný organ a iné zaujímavosti Levoče

Bazilika sv. Jakuba v Levoči je trojnásobnou národnou kultúrnou pamiatkou, a to pre dielo stredovekého rezbára Majstra Pavla z Levoče, pre dielo barokového zlatníka Jána Szilassyho a pre to, že je to bazilika s interiérom. Zaujímavosťou je, že pri výstavbe chrámu bola zachovaná stredoveká symbolika čísel, čo znamená, že chrám je rozdelený na tri časti, tzv. tri lode, čo symbolizuje Najsvätejšiu Trojicu - Otca, Syna a Ducha Svätého. Pozrieť sa na túto symbolickú, živú a monumentálnu krásu bola Slávka Ivančová, kde práve zastihla sprevádzanie návštevníkov lektorkou Dášou Gallikovou:

Jedinečný organ a iné zaujímavosti LE 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chrám sv. Jakuba ukrýva veľa pokladov, nie je to len jeho najznámejší najvyšší drevený krídlový neskorogotický oltár na svete, ale aj mnohé vzácne artefakty stredoveku. Lektorky Lucia Plačková a Dáša Galliková nám povedia príbehy spájajúce sa s kostolom a napríklad aj krásnou levočskou Bielou pani, a o unikátnom organe rozprával Slávke Ivančovej levočský organista Miroslav Kopnický:
Jedinečný organ a iné zaujímavosti LE 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbehov sa dozviete podstatne viac, ak navštívite Levoču a jej pamiatky. Od roku 2009 je táto bazilika zapísaná do zoznamu UNESCO. Pápež František ju v roku 2015 povýšil na Baziliku Minor.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame