25. výročie Zboru Chrysostomos Vranov

25. výročie Zboru Chrysostomos Vranov

Ich história sa začala písať v závere novembra roku 1996. Vznikol pri miestnej gréckokatolíckej farnosti a za svojho patróna si jeho členovia vybrali konštantínopolského arcibiskupa svätého Jána Zlatoústeho, teda svätého Ioana Chrysostoma. Ten je totiž autorom a zostavovateľom liturgie, ktorú z gréčtiny preložili do staroslovienčiny Konštantín, zvaný Filozof, spolu so svojím bratom Metodom. Už od svojho vzniku je gréckokatolícky spevácky zbor Chrysostomos z Vranova nad Topľou miešaným a prioritne chrámovým zborom. O jeho vzniku, pri príležitosti nedávneho 25-teho výročia, porozprával Lívii Godovej jeden zo zakladajúcich členov zboru Andrej Lakatoš.

Magazin_25_vyrocie_Zboru_Chrysostomos_Vranov_1;godova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V súčasnosti ho tvorí vyše 40 stálych členov z troch rôznych farností, a to Vranova nad Topľou – mesta, mestskej časti Juh i z farnosti Sečovská Polianka. Jeho členovia majú rôzne profesie, no svojím spevom, prevažne v cirkevnej slovančine, sa už prezentovali na všetkých pútnických miestach v okolitých krajinách. Boli súčasťou i blahorečenia biskupa Pavla Petra Gojdiča v Ríme a v minulosti organizovali cyrilometodskú či mariánsku akadémiu. Repertoár vranovského gréckokatolíckeho speváckeho zboru Chrysostomos je mimoriadne široký a rôznorodý. Tvorí ho vyše 120 skladieb. Ako vznikajú? Opísali Lívii Godovej manažér zboru Martin Maťaš a dirigentka Anna Maťašová Kalnassy /Kalnaši/.
25_vyrocie_Zboru_Chrysostomos_Vranov_2;godova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kompletne naštudované liturgie svätého Jána Zlatoústeho v slovenskom i staroslovienskom jazyku, rad pobožností východného obradu, skladby svetových klasikov či piesne v slovenskom a staroslovienskom jazyku. Takto vyzerá repertoár chrámového speváckeho zboru Chrysostomos z Vranova nad Topľou, ktorý si v tomto období pripomína 25-te výročie svojho vzniku. S jeho členmi a členkami sa zhovárala Lívia Godová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame