Štátne vyznamenanie In memoriam pre Jána Lazoríka

Štátne vyznamenanie In memoriam pre Jána Lazoríka

Pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky udeľoval prvého januára štátne vyznamenania prezident Andrej Kiska. Medzi dvadsať päťkou ocenených nechýbala ani osobnosť východoslovenského folklóru Ján Lazorík. Narodil sa v roku 1920 v obci Torysa. V širokom regióne horného Potorysia, na východe i na celom Slovenku ho odborná i laická verejnosť vnímala ako zberateľa a šíriteľa tradičnej kultúry v celej šírke. V učiteľských pôsobiskách hrával divadlá, zakladal ovocinárske škôlky, či staval vodné kolesá na výrobu elektriny. Zozbieral neuveriteľné množstvo artefaktov, ktoré doslova zachránil pred ich zničením. Zapisoval rozprávky, rečňovanky i zvyky, nahrával piesne i starých vedomcov a pamätníkov a v ostatných desaťročiach to všetko duchovné bohatstvo aj publikoval. Z jeho pera vyšlo vyše 30 kníh a publikácií. Krajskému múzeu v Prešove odovzdal vyše 2 tisíc zbierkových predmetov .. a národopisnému ústavu 20 tisíc fotonegatívov. Svoje výskumy Ján Lazorík odovzdával mladším, aby sa kultúra predkov zachovala aj na javiskách a aby ju mohli obdivovať aj ďalšie generácie.

Pripomenieme si filozofiu Jána Lazoríka z rozhlasového archívu a pokračujme rozhovorom Milana Rendoša s jeho synmi: Ondrejom a Blahoslavom, ktorý pracoval v krajskom múzeu v Prešove.

št. vyznamenanie J. Lazorík Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prezident Slovenskej republiky udeľuje Jánovi Lazoríkovi štátne vyznamenanie, Pribinov kríž II. triedy in memoriam, za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti ľudového umenia a folklóru.

foto: https://www.upjs.sk/filozoficka-fakulta/katedra-slovakistiky-slovanskych-filologii-a-komunikacie/jozef-puchala/

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame