Parchoviansky folklór

Parchoviansky folklór

Pestrosť v obliekaní našich predkov nemusíme pozorovať len na konkrétnom kuse odevu, ale aj naprieč regiónmi. Každá obec je niečím špecifická, iná, príznačná. Folklórnej obci i priaznivcom nášho folklóru sú dobre známe rysy odevov zo zemplínskej obce Parchovany. Vzhľad kroja i hrdosť, s akou ho Parchovanci nosili oslovila dokonca aj známeho maliara Zemplína Jozefa Theodora Moussona. Nuž a aj ja som sa vybrala do obce Parchovany, aby som sa o ich typickom odeve dozvedela čo najviac. O typických častiach mužského odevu mi porozprával vedúci FSkupiny Parchovianka Jozef Topoľovský ml, a nositeľ miestnych tradícií Jozef Topoľovský st.

Parchovany_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za krásou a rôznorodosťou krojov sa do nášho regiónu vyberáme opäť, už tradične, v posledný piatok v mesiaci. Zavítame do obce Parchovany, a dnes budeme pokračovať v téme mužského odevu. Napríklad aj o správnom nosení klobúka, o lajbikoch, ale aj o tom, že odev človeka mení,... mi porozprával vedúci FSkupiny Parchovianka Jozef Topoľovský mladší, a nositeľ miestnych tradícií Jozef Topoľovský starší.

Parchovany_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Doslova má šťastie ten, komu sa podarilo zdediť nejakú krásu v podobe kroja. A je fascinujúce sa zamyslieť nad tým, aké šikovné ruky museli kroj vystrihnúť, zošiť či vyšiť. A určite sa nejedna súčasná krajčírka natrápila s tým, ako vynaliezavo bol nejaký pôvodný krojový kúsok ušitý. Nuž a najkrajšie na tom všetkom je to, ako si títo ľudia svoj odev vážili a s akou hrdosťou ho aj vedeli nosiť. Aj o tom bol môj rozhovor s nositeľom ľudových tradícií Jozefom Topoľovským starším. Porozprával mi o ženských odevoch z predvojnového, medzivojnového a povojnové obdobia z Parchovian. Náš rozhovor sme začali tým najstarším.

Parchovany_03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame