Známi slovenskí interpreti sa spojili v dvoch nových piesňach k výročiu košického rozhlasového štúdia

Známi slovenskí interpreti sa spojili v dvoch nových piesňach k výročiu košického rozhlasového štúdia

Košické rozhlasové štúdio má už dlhú 90-ročnú históriu a v jeho hudobnom nahrávacom štúdiu vzniklo mnoho jedinečných nahrávok a skladieb rôznych hudobných žánrov. Naspievali ich napríklad operní speváci Edita Gruberová, Anna Poláková, Štefan Margita, speváčky ľudovej hudby Janka Guzová, Monika Kandráčová, ale aj interpreti populárnej hudby Marika Gombitová, Peter Nagy, No Name a mnohí ďalší.

Dôkazom toho, že v hudobnom nahrávacom štúdiu košického rozhlasu sa muzikantský život nezastavil, ale pulzuje a rozvíja sa naďalej, sú aj dve nové hudobné nahrávky. Obe vznikli pri príležitosti osláv 90. výročia budovy košického rozhlasového štúdia a na ich výrobe sa podieľali výrazné osobnosti, ktoré majú ku košickému rozhlasu blízko.

Prvou je úprava známej ľudovej piesne Na Košickej turni, na interpretácii ktorej sa podieľala trojica osobností folklóru úzko spätá s košickým štúdiom Slovenského rozhlasu – Ondrej Kandráč, Štefan Štec a Milan Rendoš.

167585788_813095139562264_2335260859914503191_n.jpg

Všetkých troch interpretov spája redaktorské pôsobenie v rozhlase. Pieseň vznikla v dvoch štúdiách, finálnu podobu vytvoril zvukový majster Gabriel Nikházy v rozhlasovom nahrávacom štúdiu. Vypočujte si teda pieseň Na Košickej turni:

Na Kosickej turni_Ondrej Kandráč_Števo Štec_Milan Rendoš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hudobný redaktor, porotca súťaže Zem spieva a folklorista Milan Rendoš o nahrávaní povedal: „Nahrávkou známej piesne o Košiciach som si v skutočnosti splnil jeden zo snov – hudobne som ju spracoval, zahral si na kontrabase a aj si zaspieval. Známe hlasy rozhlasových kolegov a kvality muzikantov vytvorili predpoklad na to, aby pesnička zarezonovala v poslucháčskej verejnosti“.
Redaktor, spevák a finalista súťaže Zem spieva Štefan Štec prezradil: „Melódiu tejto skladby počujú všetci, ktorí cestujú vlakom do Košíc, keďže jej motív je zvučkou košickej stanice. Je to ľudová skladba, ktorá vo mne evokuje, že som doma a preto som rád, že aj Ja som mohol byť súčasťou ďalšieho hudobného vydania piesne, zvlášť keď som si ju zaspieval v takejto spoločnosti nielen rozhlasových kolegov, ale aj výborných muzikantov“.
Trojicu protagonistov uzatvára populárny spevák a muzikant Ondrej Kandráč: „Pre mňa je to návrat ku koreňom a k tomu, čo ma formovalo. Zároveň je to veľmi silná spomienka na roky môjho pôsobenia v Slovenskom rozhlase“.

Druhou je nahrávka piesne S Reginou, ktorá je tematicky zviazaná s Rádiom Regina, ktorého program sa vysiela z košického rozhlasového štúdia. Autorom hudby je kreatívny producent  štúdia Juraj Hidvéghy, autorom textu je riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala, zaranžoval ju klavirista skupiny No Name Zoltán Sallai. Pesničku naspievali úspešní finalisti pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad – Igor Timko, Marián Čekovský, Peter Cmorík, Juraj VančíkTomáš Buranovský. Vzhľadom na pandemickú situáciu ju speváci nespievali spolu, ale každý v inom štúdiu. Pieseň sa nahrávala v piatich štúdiách, finálnu mixáž  zrealizoval v rozhlasovom štúdiu zvukový majster Gabriel  Nikházy. Nech sa páči, pieseň S Reginou:

S Reginou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Bola to zaujímavá skúsenosť, teším sa, že sa do nahrávania piesne zapojili vynikajúci interpreti a verím, že pieseň osloví aj poslucháčov bude z nej „nepísaná hymna“ Rádia Regina“ prezradil autor hudby Juraj Hidvéghy.
K nahrávaniu piesne sa vyjadrili aj jej interpreti: Igor Timko: „Je veľmi lichotivé byť súčasťou projektu, ktorý má ambíciu “vystihnúť “ vzťah poslucháča a rádia. Tento tandem funguje dokonale, som preto rád, že pieseň, ktorú sme zrealizovali pre poslucháčov Rádia Regina umocní ten čarovný pocit, mať niekoho na blízku, kto sa dá počúvať :-)“;
Marián Čekovský: „Stále pôsobím tam, kde som začínal. Aj na príprave a realizácii pesničky som vlastne spolupracoval s ľuďmi, s ktorými som začínal. Bude z toho pekná pesnička“;
Peter Cmorík: „Je vždy príjemné byť oslovený k projektu dobrej pesničky a ocitnúť sa v tak výnimočnej speváckej spoločnosti, myslím, že pesnička poteší veľa ľudí a bude takou oslavou Reginy, dúfam, že ju budeme počúvať roky," hovorí spevák.

Autor textu piesne S Reginou a riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala taktiež neskrýva nadšenie z nových nahrávok. „Košické rozhlasové štúdio bolo vždy miestom, kde sa stretávali výrazné osobnosti našej i českej hudobnej scény a kde vždy vznikali piesne, ktoré udávali hudobný trend. Keď Juraj Hidvéghy prišiel s myšlienkou, aby sme oslávili výročie našej budovy aj takýmto návratom k dávnej a stále živej tradícii, okamžite som súhlasil. Obidve piesne sú výborné, na výkonoch interpretov vidieť nielen profesionalitu, ale aj emóciu, ktorá zrejme vyplýva aj z toho, že všetci v našom štúdiu buď začínali alebo práve pôsobia“ uzatvára.
 
Obe piesne zazneli v premiére v relácii Hudobné skvosty košického rozhlasového štúdia vo Veľkonočnom vysielaní Rádia Regina a budú pravidelne znieť aj v jeho vysielaní.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame