Propaganda

Propaganda

Aj v rubrike Myslím, teda som reagujeme na aktuálne dianie, a to témou o propagande. Koncom februára schválil parlament úpravu zákona o kybernetickej bezpečnosti, podľa ktorej môžu štátne úrady bojovať so šírením vojnovej propagandy a dezinformácií. NBÚ na základe tejto úpravy zákona môže dočasne blokovať škodlivé obsahy šíriace sa internetom.

Tento krok bol opozičnými poslancami kritizovaný, no v parlamente napokon úprava zákona prešla v skrátenom legislatívnom konaní. Viac o možnom šírení propagandy aj v našom internetovom prostredí povie Eva Peknušiaková:

propaganda I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V predchádzajúcom týždni sme v rubrike Myslím, teda som zadefinovali, čo je propaganda a aké znaky nesie. Dôvodom bol fakt, že aj v súčasnosti, zvlášť pod vplyvom aktuálnej situácie, sa šíria rôzne typy informácií. Tie ale neprispievajú k informovanosti, no naopak, ešte viac spoločnosť názorovo polarizujú. Redaktorka Eva Peknušiaková sa opýtala teoretika médií prof. Juraja Rusnáka z Prešovskej univerzity v Prešove, či aj v súčasnej modernej dobe čelíme propagande?

propaganda II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Téme propagandy sa venujeme v našej škole kritického myslenia už nejaký ten čas. O jej základných črtách sme sa v uplynulých týždňoch rozprávali s teoretikom médií, prof. Jurajom Rusnákom, ktorý upozornil najmä na fakt, že propaganda je zámerná a systematická forma komunikácie. Taká, ktorá sa zámerne snaží formovať vnímanie, manipulovať poznanie a usmerňovať správanie ľudí s cieľom dosiahnutia odozvy. Či sa v súčasnosti slovenským mediálnym priestorom šíri nejaký typ propagandy, sa Eva Peknušiaková opýtala v ankete:

propaganda_anketa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame