Kňaz a vynálezca Jozef Murgaš

Kňaz a vynálezca Jozef Murgaš

V nedeľu sme si pripomínali Svetový deň rádia.Rozhlas je celosvetové médium. Aj v dnešnej, na prvý pohľad online dobe, nemajú ani zďaleka všetci ľudia na tejto planéte pripojenie na internet. Rádio je však dostupnejšie, a spomedzi médií má vo svete stále najširšie publikum. Aspoň raz týždenne ho počúva až 94% dospelej populácie sveta. No a my Vám už po pesničke – v návrate k nedeľňajšej relácii Božie mlyny predstavíme človeka, ktorému v dejinách rozhlasového vysielania patrí čestné miesto – je to slovenský kňaz a vynálezca Jozef Murgaš.......

murgas_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokrok a vývoj ľudstva ide ruka v ruke s výsledkami práce tisícok vedcov, vynálezcov a bádateľov, ktorých vynálezy nielen zlepšili – ale v mnohých prípadoch doslova zmenili náš život. A medzi nimi je aj niekoľko Slovákov. Jozef Murgaš bol slovenský kňaz, ktorého mnohí považujú za otca a vynálezcu rádia. Aj keď adeptov na tento titul máme v dejinách viacero. Jozef Murgaš uskutočnil prvý bezdrôtový prenos hovoreného slova – a to v emigrácii. A preto sa o ňom Martina Vašková rozprávala s človekom, ktorý sa téme vysťahovalectva našich krajanov venuje - doc. histórie na Filozofickej Fakulte Prešovskej univerzity a zakladateľom múzea vysťahovalectva Kasigarda – Martinom Javorom.
murgas_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Snaha o dorozumievanie na diaľku je veľmi stará, siaha až do praveku. Zásadný prelom v kvalite, rýchlosti, vzdialenosti a zrozumiteľnosti priniesli až vynálezy a objavy novoveku. Veľmi výrazne do dejín rádiotelegrafie a radiofónie zasiahol rodák z Tajova, slovenský kňaz a vynálezca Jozef Murgaš. Ide o veľmi všestranného človeka, ktorí stíhal popri rádiotelegrafických pokusoch maľovať v kostoloch oltárne obrazy, či zbierať motýle, ktorých mal v entomologickej zbierke až 9000. Martina Vašková sa však teraz v rozhovore s doc. histórie na Filozofickej Fakulte Prešovskej univerzity a zakladateľom múzea vysťahovalectva Kasigarda – Martinom Javorom presunie do obdobia, keď začal v suteréne svojej americkej fary tvoriť Jozef Murgaš dejiny rozhlasového vysielania.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame