Netopiere v kostoloch

Netopiere v kostoloch

Prihraničné slovenské obce sú teraz v centre pozornosti celého sveta. My vás už o chvíľu zavedieme do Gréckokatolíckeho chrámu sv. Bazila Veľkého v prihraničnej obci Podhoroď. Tento chrám však neponúka útočisko ľuďom, ale netopierom. Veriaci častokrát ani len netušia, že ich zbožné modlitby v chráme počúvajú aj stovky netopierov, ktoré vysoko v podkroví kostola privádzajú na svet svoje mláďatká. Sakrálne stavby sú pre nich ideálnym úkrytom v lete. Zimné obdobie trávia v jaskyniach a to je príležitosť pre pracovníkov Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku, aby ich letoviská vyčistili od trusu. Jedným z nich bol aj Martin Ceľuch, ktorý je navyše aj členom Enviromentálnej subkomisie pri Konferencii biskupov Slovenska. Martina Vašková sa ho pýtala, či je ochrana životného prostredia v Cirkvi aktuálnou témou.

netopiere_v_kostoloch_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľudia od dávna pripisovali netopierom rôzne vlastnosti, žiaľ v našich končinách hlavne negatívne. V hororových filmoch sú časté scény – ako za mesačného svitu lietajú netopiere okolo zámku a vyvolávajú atmosféru napätia a hrôzy. Reputáciu netopierom ale predsa len trošku vylepšil kladný filmový hrdina Batman. A toho si vzala do svojho názvu aj Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku – Bat 4 Man /Bet for men/. S jej pracovníkmi sa Martina Vašková stretla v obci Podhoroď, kde čistili podkrovie chrámu od guana netopierov. Ich prácu si pochvaľoval aj tamojší gréckokatolícky farár Stanislav Činčár.
netopiere_v_kostoloch_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nikdy nerob druhým to, čo nechceš – aby robili tebe, platí hlavne v prípade človeka, ale pokojne to môžeme použiť aj vo vzťahu k prírode a všetkému živému. Netopiere sú plaché bytosti a vybrali si pre svoj život – v mnohých prípadoch tie najkrajšie stavby, ktoré vytvorila ľudská ruka. A na druhej strane, kde inde ak nie v kostole, by malo byť všetko to, čo sa v ňom nachádza – v bezpečí.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame