Eiketa v chráme

Eiketa v chráme

Chrám je miesto sakrálne – a správanie sa v ňom má svoje pravidlá, o ktorých sa hovorí málo, pretože sa zdajú byť samozrejmé. No bohužiaľ nie sú. Témou nedeľňajšej relácie Božie mlyny – bola etika a etiketa v chráme. V nasledujúcich minútach sa dozviete aké pravidlá platia pre veriacich, ktorí prichádzajú do chrámu na bohoslužby, ale aj pre turistov, ktorí do chrámu prichádzajú obdivovať sakrálne umenie. Všade tam, kde sú ľudia, potrebujeme akceptovať ich osobnosť, ich individualitu, ale aj spoločenstvo, v ktorom žijú. V chráme sa stretávajú mnohí ľudia - s rôznymi charaktermi, nálady, potrebami, názormi, preto etiketa – je nevyhnutou súčasťou pokojného prežívania liturgických slávení. S Tomášom Harbuľákom, ktorý je kurátorom, teda správcom košickej Katedrály sv. Alžbety a ktorý dohliada aj na správanie sa veriacich a turistov v chráme, sa o chrámovej etike a etikete rozprávala Martina Vašková.

etiketa_v_chrame_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to asi tak ako s pravidlami cestnej premávky. Potrebujeme ich, ak sa chceme vyhnúť bolestivým zrážkam. Etiketa v chráme vychádza aj zo spoločenských zvyklostí danej krajiny. Teda sú v nej odlišnosti, ktoré je dobré poznať a akceptovať. Najviac usmernení v rámci tzv. cirkevného protokolu sa týka odievania – čo Martine Vaškovej potvrdil aj kurátor Dómu sv. Alžbety v Košiciach – Tomáš Harbuľák.
etiketa_v_chrame_2;vaskova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O ďalších pravidlách etiky a etikety, ktoré v chráme platia – pre veriacich, ale aj turistov v našich zemepisných šírkach, sa dozviete v relácii Božie mlyny, ktorú nájdete v archíve na našom webe pod dátumom 13. november.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame