Smrť pápeža Benedikta XVI.

Smrť pápeža Benedikta XVI.

V posledný deň starého roka zomrel emeritný pápež Benedikt XVI. Bol v poradí 265. pápežom Katolíckej cirkvi. A do dejín Cirkvi sa zapísal nevšedne. Nielen ako výnimočný teológ, kardinál, ale aj pápež, ktorý zmenil novodobé dejiny Cirkvi i obraz pápežstva – ako funkcie, ktorá ostáva človeku až do smrti. Rozprávať o ňom bude arcibiskup Cyril Vasiľ.

Keďže ho za biskupa vymenoval práve tento pápež, mal k nemu blízko. Navyše bol to práve pápež Benedikt XVI., kto povýšil slovenskú Gréckokatolícku cirkev na Metropolitnú cirkev Sui iuris – teda svojho práva. No a takto prijal košický eparchiálny biskup Cyril Vasiľ správu o smrti emeritného pápeža:

benedikt_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj v prípade Benedikta XVI. je to tak, ako pri každej veľkej osobnosti. Že ju doceníme až po smrti. A v týchto dňoch sa nielen Cirkev s rešpektom díva na jeho prínos. Snaží sa lepšie porozumieť jeho rozhodnutiam či postojom a pochopiť ním povedané a napísané. Už za života ho hlavne médiá neoprávnene častovali tvrdými pomenovaniami ako Boží rotvajler či Pancierový kardinál. V rozhovore s Martinou Vaškovou sa eparchiálny biskup Cyril Vasiľ dotkol aj tejto témy.

benedikt_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame