Chovateľ včelích matiek

Chovateľ včelích matiek

Vďaka strave – konkrétne materskej kašičke – sa z obyčajnej larvy včely-robotnice stáva včelia matka, kráľovná. Je väčšia než ostatné včely a skúsené oko ich chovateľa ju veľmi ľahko rozozná medzi ostatnými hmýriacimi sa obyvateľmi úľa. Je neodmysliteľnou súčasťou ich spoločenstva a včely sa samy rozhodujú, kedy je potrebné vychovať novú matku. Skúsený a dlhoročný včelár z Dargova  Ján Bojtim sa však venuje nielen chovu včiel, ale aj chovu samotných matiek. Pri prehliadke svojej včelnice porozprával Michaele Valikovej okrem iného aj o tom, ako takýto chov vyzerá a prebieha.

OVAĽ_20_chovateľ_včelích_matiek_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobre ovládať a pochopiť, ako funguje úľ či aké procesy v ňom prebiehajú, si vyžaduje množstvo času, štúdia i priameho kontaktu so včelami. Okrem tradičného chovu na – povedzme – „medové“ účely sú aj včelári, ktorí sa venujú špecifickým oblastiam. Napríklad dlhoročný včelár Ján Bojtim sa zameriava na chov včelích matiek. Tento týždeň sa vrátime na jeho včelnicu opäť. Pri mikrofóne Michaely Valikovej vysvetľoval aj proces ich škôlkovania a ďalšie postupy nevyhnutné pre chov včely-kráľovnej.

OVAĽ_21_chovateľ_včelích_matiek_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V predošlých dvoch častiach našej rubriky sme navštívili včelnicu dlhoročného včelára Jána Bojtima z Dargova, ktorý sa už roky venuje aj chovu včelích matiek. Doteraz sme sa dozvedeli o procesoch, z ktorých vzídu nové včelie kráľovné. Aj o tom, ako vyzerajú posledné kroky v ich raste a dospelosti, porozprával pri mikrofóne Michaely Valikovej.

22_chovateľ_včelích_matiek_3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame