Medovina zo Sedlísk a Dolian

Medovina zo Sedlísk a Dolian

Je považovaná za najstarší nápoj na svete. Poznali ju už starovekí Gréci, Rimania, Slovania, keltské či germánske kmene. Už v najstarších dobách bola označovaná ako zdroj života, múdrosti, odvahy a sily. Prikladal sa jej slávnostný charakter a v primeranej konzumácii aj účinky v podobe podpory imunitného systému, trávenia i prirodzenej detoxikácie organizmu.

Na tohtoročnom, 17. ročníku súťaže o najlepší med, medovinu a peľ Slovenska, ktorá sa konala v prvej polovici októbra v Trenčíne, získala spomedzi 17 hodnotených medovín 3. miesto medovina od dlhoročného včelára Jozefa Tomčáka zo Sedlísk. Ide o doposiaľ najvýraznejší úspech včelárov z ondavského regiónu vo výrobe tohto kráľovského nápoja. O výrobe takzvanej Sedliščanskej medoviny spod hradu Čičva sa s včelárom Jozefom Tomčákom zhovárala Lívia Godová.

Jozef_Tomcak_Vyroba_medoviny_Sedliska Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je súčasťou všetkých vianočných trhov na východnom Slovensku a nechýba azda na žiadnom vianočnom stole u včelárov. Reč je o medovine, ktorú pripravovali národy po celom svete už v staroveku. Spoločne s pivom je tiež považovaná za jeden z najstarších nápojov v histórii ľudstva. Základom dobrej medoviny je samozrejme kvalitný med, ale ako z tohto primárneho včelieho produktu vznikne lahodný nápoj? Pýtal sa František Baláž mladého včelára z obce Doľany Blažeja Niča.

medovina_doľany Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame