Etnografická zbierka

Etnografická zbierka

Dnes pokračujeme po stopách histórie i súčasnosti etnografickej zbierky, ktorá je súčasťou Východoslovenského múzea v Košiciach, ktoré v tomto roku slávi svoje 150 výročie. V minulom týždni sme sa dozvedeli, že prvé zbierky s národopisnou tematikou pribudli do múzea už v 19, tom storočí, a že medzi najpočetnejšie zbierky patria maľby na sklo. Dnes sa pozrieme na históriu tradičných slovenských medovníkov. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje etnologička Ľudmila Mitrová.

VSM_etnografia_medovníky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Od začiatku roka v tomto čase mapujeme zbierky aj históriu Východoslovenského múzea v Košiciach, ktoré v tomto roku slávi už 150 výročie. V máji sa zameriame na etnografické zbierky. Prvé zbierky s národopisnou tematikou pribudli do múzea už v 19, tom storočí. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje etnologička Ľudmila Mitrová.

VSM_etnografia_maľby na skle Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V minulom týždni, v rámci rubriky venovanej 150. výročiu Východoslovenského múzea v Košiciach, sme vám priblížili históriu tradičných slovenských medovníkov. Vo fonde národopisu nájdete aj zbierky prvého etnografa múzea a zároveň niekdajšieho riaditeľa Michala Markuša, ktorý prispel do múzea viacerými zbierkami. Okrem medovnikárstva tu nájdete aj zbierku zvoncov, ktoré pochádzajú od Jelšavských zvonkárov. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje etnologička Ľudmila Mitrová.

VSM_etnografia_zvonce;ber Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste, že tradičná slovenská modrotlač je unikátom a od roku 2018 je súčasťou zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO? O tejto tradícii, ktorá je neodmysliteľne spätá so Slovenskom, sa Kristína Bertičová zhovára s etnologičkou Východoslovenského múza v Košiciach – Ľudmilou Mitrovou.

VSM_etnografia_modrotlač Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame